Příběh Muchovy Slovanské epopeje ožil v unikátní výstavě

3. 9. 2020

První výstava, jež je předvojem návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova, byla na začátku září zpřístupněna veřejnosti. Jde o unikátní sbírku fotografií, které mapují vznik Slovanské epopeje a dávají nahlédnout do zákulisí tvorby monumentálního díla. Některé snímky jsou v této podobě publikovány vůbec poprvé. 

Málokdo ví, že celý soubor pláten byl zachráněn jen díky Moravskému Krumlovu. Přestože věřím, že Praha jednou najde své místo pro epopej, náš zámek bude bude důstojným a bezpečným prostorem pro tuhle expozici. Chceme ji zpřístupnit nejen českému národu, ale také celosvětové veřejnosti. Jen tady návštěvník pochopí, v jakém nádherném prostředí Alfons Mucha tvořil. A tomu napomáhá i aktuální výstava,” komentoval Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova a kandidát do Senátu, který se již čtyři roky úspěšně věnuje přesunu Slovanské epopeje z depozitáře zpět do Moravského Krumlova.

Výstavu zahájil pozdravem John Mucha, který v současné epidemické situaci nemohl přijet osobně. Ve své zdravici řekl: “Jsem si jistý, že by byl můj dědeček nadšen vystavením Epopeje v jeho milovaném Znojemském kraji, v blízkosti jeho rodiště, kde strávil mnoho šťastných chvil a to do té doby, než pro ni Praha připraví důstojný prostor.”

 Ocenil také práci Tomáše Třetiny pro epopej: “V osobním životě jsou pro mne absolutně základní tři lidské kvality a to je poctivost, důvěra a integrita. Z mé osobní zkušenosti Tomáš Třetina těmito klíčovými prvky disponuje. Je to to upřímný člověk, jedná férově a otevřeně.”  

Některé snímky výstavy jsou v této podobě publikovány vůbec poprvé. Výstava je otevřena každý den do konce listopadu 2020 v prostorách městského úřadu Moravský Krumlov.

Tomáš Třetina s Marcusem Muchou

Jaroslav Poláček, volební štáb Tomáše Třetiny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme