Přes 27 tisíc žáků se proškolilo na práci s digitálními stroji díky kamionu FabLab University

21. 2. 2024

První pojízdná digitální dílna v Česku, a zároveň největší mobilní FabLab na světě, objíždí školy (nejen) v Jihomoravském kraji už od roku 2019. Projekt, zaměřený na popularizaci technického vzdělávání, tak slaví pět let svého úspěšného fungování. Žákům i učitelům přiblížil práci s 3D tiskárnami, laserovou řezačkou, robotickým ramenem a dalšími pokročilými technologiemi. Jen loni prošlo workshopy 6806 žáků ze 68 škol.

Kamion FabLab University vznikl z potřeby seznámit mladé s novými technologiemi, podpořit tvořivost a zvýšit zájem o technické obory. Žákům tak spíše než teoretické znalosti, nabízí praktické dovednosti v oblasti digitálního řemesla. „Naším cílem bylo zpřístupnit moderní technologie mladým lidem. Podpořit je v tvořivosti a technickém myšlení zábavnou formu a inspirovat školy a učitele.  Chceme, aby studenti viděli a pochopili, jak mohou oni ve spolupráci s technologiemi měnit svět kolem sebe,“ vysvětluje jednatel FabLabu Brno, Tomáš Mejzlík.

Za pět let svého fungování mobilní dílna zaznamenala pozitivní ohlasy jak ze strany škol, tak ze strany studentů. „Ověřili jsme si, že projít s účastníky cestu od nápadu přes návrh v počítači až po reálný produkt je osvědčený způsob, jak nejen mladé lidi motivovat k tvoření, podpořit jejich kreativitu a bořit stereotypy o digitálních strojích," uvedla Martina Ondrová, koordinátorka vzdělávání projektu FabLab University. Projekt uspěl i v mezinárodní konkurenci a v roce 2021 byl zařazen mezi 50 nejlepších projektů popularizujících vědu a techniku na světě v rámci prestižní soutěže Berlin Falling Walls Engage.

Program v kamionu je zaměřený na praxi. Během 90min. workshopu žáci prozkoumají vždy jednu technologii. Pod vedením lektorů vytvoří digitální návrh svého produktu, upraví data pro potřeby daného stoje a následně produkt vyrobí. „Dnešní mladí lidé jsou zvyklí používat technologie, ale většinou jen pasivně, v roli konzumentů. Tady jsou z nich tvůrci, kteří je používají, aby své nápady proměnili v reálný produkt,“ popisuje lektor workshopů Martin Sýkora. Nejčastěji se studenty vyrábíme klíčenky na 3D tiskárnách, dřevěné záložky s gravírováním a potisky na textil. Jsou to jednoduché projekty, díky kterým žáci překonají obavy z práce s technikou a zároveň objevují její možnosti,“ dodává Sýkora.

Projekt pojízdné dílny je zaměřen primárně na žáky 2. stupně základních škol a středoškoláky a pro školy je vždy zdarma. Výstavbu i provoz kamionu financuje z velké části Jihomoravský kraj a Město Brno, ale také Vysoké učení technické, Honeywell a řada dalších partnerů.  „V Jihomoravském kraji si velmi ceníme významu technického vzdělávání a inovací. Podpora kamionu FabLab University je pro nás přirozenou volbou, protože projekt přináší technologie přímo ke studentům, otevírá jim dveře k praktickému poznání a inspiruje je k vlastní tvorbě. Je to investice do budoucnosti našich dětí i celého regionu," říká hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. A důležitost popularizace technického vzdělávání vyzdvihuje i primátorka Města Brna Markéta Vaňková: „Kamion FabLab University má pro město i celý region velký význam. Čím víc dětí a studentů si vyzkouší možnosti digitálního řemesla, tím je větší šance, že budou dál pokračovat ve studiu technických a přírodovědných oborů a najdou v nich své budoucí profesní uplatnění, ať už jako zaměstnanci, nebo jako podnikatelé. Podmínky pro to v našem městě rozhodně jsou.

Kamion FabLab University je na cestách 280 dní v roce. Vyjíždí nejen ke školám, ale také na festivaly a akce pro veřejnost, kde ho za 5 let provozu navštívilo přes 235 tisíc lidí. „FabLab University kamion finančně významně podporujeme již od samého počátku, dohromady jde o částku bezmála 11 milionů korun. Považujeme to za skvělou investici do budoucnosti a do rozvoje našeho města. Jedná se o další z mnoha případů, kdy v Brně spolupracuje veřejný sektor, akademická sféra a významné firmy a společně pomáhají popularizovat moderní technologie a práci s nimi,“ doplňuje zastupitelka města Brna pro oblast spolupráce s výzkumnými organizacemi Anna Putnová.

To, že vlastní zkušenost s digitálním řemeslem studenty inspiruje k další tvorbě, dokládá i množství přihlášek do dalšího, komplexnějšího programu v oblasti digitálního řemesla – Soutěže s FabLabem, kterou již prošlo 258 žáků. Soutěže se účastní 4členné studentské týmy, které 2 měsíce pracují na výrobě vlastního inovativního produktu. Zatím posledního (osmého) běhu Soutěže se zúčastnilo 28 studentů ze 7 škol a uspěl například projekt bionické ruky, hydroponické farmy nebo originální pomůcky pro truhláře. Cesta mnoha účastníků do Soutěže vedla právě přes kamion FabLab University.

FabLab University kamion plánuje v nadcházejících letech pokračovat v rozšiřování svých aktivit. Veřejnost bude moct letos mobilní dílnu navštívit třeba v květnu na AnimeFestu, v červnu na Festivalu plném chutí v Hrušovanech nebo v říjnu na Maker Faire Brno. 

 

5 let kamionu v číslech

  • Kamion je na cestách 280 dní v roce.
  • Jen loni prošlo workshopy 6806 žáků z 68 škol.
  • Za 5 let fungování jsme proškolili přes 27 tisíc žáků.
  • Na popularizačních akcích se k nám dostalo 235 000 lidí z řad široké veřejnosti.
  • Byli jsme zařazeni mezi 50 nejlepších projektů popularizujících vědu a techniku na světě v rámci prestižní soutěže Berlin Falling Walls Engage​.

Tiskové středisko JMK (jmk.cz)

20. února 2024

Štítky
Osobnosti: Anna Putnová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme