Podobu nové haly pro dráhové cyklisty a atlety vybere porota v architektonické soutěži

17. 1. 2024

Rada města učinila další kroky v plánování výstavby nového sportoviště, které bude určeno dráhovým cyklistům a atletům. Kancelář architekta města Brna začne připravovat architektonickou jednofázovou užší soutěž o návrh této haly, kterou město vybuduje vedle plaveckého areálu za Lužánkami.

„Nová sportovní hala pro dráhové cyklisty a atlety nahradí stávající velodrom na výstavišti. Na jeho místě totiž město vybuduje fotbalový stadion. Aby nedošlo k omezení činnosti cykloklubu TJ Favorit Brno, musí stavba haly pro dráhaře a atlety předcházet stavbě fotbalového stánku. Vznikne tak významné centrum pro dráhaře a jediné kryté sportoviště pro atlety v Brně. Spojení těchto sportovních odvětví se nám jeví jako efektivní a se samotnými zástupci klubů jsme o tom již dříve jednali. Kancelář architekta města Brna jsme pověřili přípravou architektonické soutěže. Nejdříve budou připraveny soutěžní podmínky, teprve poté bude samotná soutěž vypsána. Očekáváme, že by se tak stalo na konci letošního března,“ uvedl radní pro oblast sportu Tomáš Aberl.

Ještě předtím bude jmenována na konci ledna porota, která bude návrhy posuzovat. Výsledky architektonické soutěže by měly být známy v říjnu 2024. Rada města Brna dnes zároveň vyčlenila finance na zajištění soutěže, a to ve výši 4,5 milionu Kč. Peníze budou sloužit na výplatu cen pro nejlepší návrhy a na zajištění soutěžních podkladů, zaplacení honorářů porotcům, tisk katalogu a uspořádání výstavy.

V září loňského roku vedení města prezentovalo výsledky prověření plošného umístění sportovišť ve vybraných lokalitách. Z něj vyplynulo, že vhodným prostorem pro stavbu nového fotbalového stadionu je výstaviště, a to v místech současného velodromu. Nový stánek pro cyklisty a také atlety vznikne v blízkosti plaveckého areálu Bazény Lužánky.

Odhady nákladů na úpravu dotčené lokality, výstavbu haly a nutné přeložky inženýrských sítí jsou ve výši 1,157 miliardy Kč. Stavba by mohla začít v průběhu několika let.

Tiskové středisko MMB

v Brně dne 17. ledna 2024

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme