Nový plavecký komplex v Lužánkách zahajuje provoz pro veřejnost

6. 11. 2023

První provozní zkoušku po 15 měsíců trvající dostavbě a rekonstrukci za více než 444 milionů korun už má komplex Bazénů Lužánky za sebou, proběhly zde první závody i školní výuka plavání. Symbolicky pak byl další ze strategických projektů města Brna dokončen dnešním dopoledním slavnostním přestřižením pásky, od 14 hodin se areál otevírá veřejnosti.

„Modernizovaný a dostavěný plavecký komplex Bazénů Lužánky rozšiřuje nabídku plaveckých ploch v Brně, kterých byl dlouhodobě obrovský nedostatek. Sportoviště tak má nyní větší kapacitu pro veřejnost a rozšířené zázemí, umožní výuku plavání, poskytne prostor pro provozování široké škály plaveckých sportů a navíc má parametry pro konání mezinárodních soutěží – nový pětadvacetimetrový bazén může sloužit jako rozplavbový pro závody v padesátce,“ připomněla primátorka města Brna Markéta Vaňková a dodala: „Stejně jako u mnoha jiných strategických projektů města Brna, i v případě Lužánek proběhla kromě samotné výstavby i revitalizace okolí. Zrekonstruováno bylo parkoviště, kde přibylo 78 míst, pochozí lávka, schodiště a přístupové plochy, které jsou bezbariérové. Lepší přístupnost sportoviště zajišťuje nový chodník od Bobycentra.“

Za Lužánkami probíhalo několik staveb souběžně. Celkem zde bylo investováno přes 444 milionů korun včetně DPH, z toho 97 milionů pokryly dvě dotace z Národní sportovní agentury. „Nejviditelnější a nejdůležitější byla přístavba stávajícího stadionu, v níž vznikly 2 bazény – větší pětadvacetimetrový s osmi drahami a menší šestnáctimetrový, který má sloužit dětem a pro výuku plavání. Spolu s napojením technologií a úpravou vstupu i blízkého okolí areálu zde město investovalo 270 milionů korun, dalších 90 milionů pokryla dotace z Národní sportovní agentury. V původním padesátimetrovém bazénu proběhla oprava stropu a osvětlení, kdy náklady města činí celkem 69 milionů korun, a rekonstrukce skokanské věže za 14,5 milionu, z nichž část ve výši 7 milionů poskytla opět Národní sportovní agentura. Renovací za 600 tisíc korun také prošla bazénová vana,“ zrekapituloval financování realizace 1. náměstek primátorky René Černý, v jehož gesci jsou investice.

Komplex bazénů má společný vstupní prostor, pokladny a šatny. Díky propojeným prostorám bude možné snadno přecházet z jednoho pavilonu do druhého. „Oba bazény, padesátimetrový i pětadvacetimetrový, budou mít k dispozici osm plnohodnotných drah, menší šestnáctimetrový bazén bude sloužit především dětem pro výuku plavání. Zájemci z řad veřejnosti se nemusí bát, že by bazény obsadily jen kluby a organizace. Minimálně tři dráhy v padesátimetrovém nebo čtyři dráhy v pětadvacetimetrovém bazénu by měly být vždy k dispozici veřejnosti,“ zdůraznil radní pro oblast sportu Tomáš Aberl.

Oba největší bazény nyní splňují nejpřísnější standardy Mezinárodní plavecké federace. „Z technického hlediska bych rád upozornil na speciální laminátová odrazová prkna, která byla dovozena až z Ameriky a která vynikají mimořádným rozkmitem. Stejná prkna jsme instalovali také na třímetrové platformě, kterou jsme nově vybudovali vedle skokanského můstku. Specialitou části s novým bazénem je také zelená střecha, která v zimě zabraňuje únikům tepla, zatímco v létě stavbu ochlazuje,“ upozornil za zhotovitele, jímž je Metrostav DIZ, vedoucí projektu Radovan Jašek.

Plavání v novém lužáneckém komplexu mohou Brňané vyzkoušet také při příležitosti Dnů sportovišť. V areálu budou probíhat 17. listopadu a vstup do bazénových částí bude v ten den pro návštěvníky zcela zdarma. „Návštěvníci si budou moci zaplavat v novém pětadvacetimetrovém i znovuotevřeném padesátimetrovém bazénu. Ti odvážní mohou vyzkoušet skok ze zrekonstruované skokanské věže. Vodní hladinu zaplní v tento den i oblíbené paddleboardy a další vodní atrakce,“ uzavírá za městskou společnost STAREZ – SPORT, která komplex Bazénů Lužánky provozuje, její předseda představenstva Jiří Nykodým.

Financování

Investice města Brna Dotace Národní sportovní agentury CELKEM
25m bazén 270 90 360
50m bazén (strop + světla) 69 - 69
50m bazén (skokanská věž) 7,5 7 14,5
50m bazén (bazénová vana) 0,6 - 0,6
347,1 97 444,1

(Částky jsou uvedeny v milionech a vč. DPH. Zahrnuty jsou veškeré investiční náklady – projekt, administrátor zakázky, TDI, BOZP, kompletní realizace.)

Nový 25m bazén

  • rozměry bazénové haly: 43 x 32,5 m
  • výška bazénové haly: 4,2–6,4 m po nosníky, 6,2–8,4 m po střechu
  • parametry: 8 drah o šířce 2,5 m
  • rozměry: 25 x 21 m
  • hloubka: 1,2–1,6 m
  • kapacita tribuny pro diváky: 200 osob

Skokanská věž a můstky

  • původní nosná konstrukce 10metrové věže byla opravena a nově obložena
  • skokanské můstky ve výšce tři a jeden metr byly přemístěny na stejnou stranu – úprava umožňuje trénink i mezinárodní závody synchronizovaných skoků do vody

Otevírací doba

50m bazén po–pá 6.00–22.00, víkend 8.00–22.00

25m bazén denně 8.00–20.00

Vstupné

Standardní cena za hodinu a půl plavání mezi šestou a čtrnáctou hodinou a následně mezi osmou a půl desátou hodinou večerní byla nastavena na 160 korun. Odpolední vstupné je o dvacetikorunu dražší. Děti do čtrnácti let včetně, senioři a osoby se zdravotním postižením budou mít vstupné zvýhodněno. K dispozici budou i skupinové slevy, například rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a až tři děti vyjde na 445 korun za hodinu a půl. Na vstupné s čipovými hodinkami je 20% sleva.

Tiskové středisko MMB

V Brně dne 6. listopadu 2023

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme