Nové učebny, technika i pavilon přírodních věd. Pro TOP 09 je vzdělání prioritou

2. 9. 2019

S prvním školním dnem se otevírají i nové či zrekonstruované prostory jihomoravských základních škol  a v dalších vylepšeních se bude pokračovat i během podzimu. Na novinky a příjemnější studijní prostředí se mohou těšit například žáci v Moravském Krumlově, Pohořelicích, Židlochovicích, Letovicích nebo v brněnských Černovicích.

„Vzdělání je to nejcennější, co si přinášíme do života, proto i v Moravském Krumlově dbáme na to, aby se žáci v učebnách cítili komfortně a využívali ke studiu nejmodernější dostupné technologie,“ popisuje starosta města Tomáš Třetina (TOP 09). ZŠ na Klášterním nám. dnes uvítala studenty ve čtyřech nových, moderních učebnách a ZŠ Ivančická se dočkala nového vybavení učeben, sociálního zařízení, revitalizace parku a nových schodů. Investice do škol v Moravském Krumlově dosáhla téměř 50 milionů korun. Největším objemem peněz přispěly evropské dotace a zčásti rozpočet města. Město dále podporuje doplňkovou výuku angličtiny, na kterou každý rok uvolňuje cca 400 tisíc korun. Nově starosta Tomáš Třetina plánuje podpora doplňkové tělesné výchovy.

Nové učebny v Moravském Krumlově

V Pohořelicích na Brněnsku došlo k rekonstrukci Paarova zámečku, na které se podílel významný architekt Jindřich Kaněk (rekonstruoval mmj. i brněnský Besední dům). „Mám velkou radost, že se pohořelická základní škola dočkala rozšíření v podobě čtyř nových učeben a zároveň, že naše kulturní památka už dále nechátrá a bude efektivně využívána ve prospěch budoucích generací. Rekonstrukce vyšla na cca 35 milionů korun, z toho 85 % nákladů pokryly evropské dotace a zbytek zaplatilo město Pohořelice,“ sděluje Stanislav Polák (TOP 09), radní pro školství. Rekonstrukce se v blízké době dočká také hlavní budova pohořelické základní školy – cca 80 milionů korun bude investováno do obnovy 10 odborných učeben.

V Letovicích na Blanensku se pod vedením starosty Petra Novotného (TOP 09) povedla výstavba protihlukového opatření v tělocvičně místní základní školy. Brněnské Černovice zase, kde je starostou Ladislav Kotík (TOP 09), zrekonstruovaly odborné učebny, které budou sloužit například výuce jazyků nebo informatiky.

A jaké další projekty jsou rozpracovány? V Židlochovicích na Brněnsku plánuje starosta Jan Vitula (TOP 09) pro žáky základní školy vybudování nového pavilonu přírodních věd a rekonstrukci školní jídelny v hodnotě cca 120 milionů korun.  

Andrea Lukáčová, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 2. září 2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme