Na jižní Moravě se bude více rozvíjet mobilní hospicová péče

11. 11. 2022

Ve čtvrtek 10. listopadu se v Brně konal již 5. ročník regionální konference paliativní péče s podtitulem HLEDÁNÍ SPOLEČNÝCH CEST.  Název vyjadřuje snahu o spolupráci mezi různými poskytovateli zdravotní a sociální péče, a také hledání společné řeči pacienta, jeho blízkých a odborných specialistů i odborníků v rámci mezioborové spolupráce. Pozvání přijaly významné osobnosti celostátní i mezinárodní paliativní medicíny, avšak setkání bylo určeno i pro zájemce z řad široké veřejnosti, kteří péči o nevyléčitelně nemocné řeší ve svých rodinách.

Konference se konala v prostorách Nové radnice a zčásti také na radnici městské části Brno-střed, a to ve formě přednášek a tematických diskusních setkání spojených s workshopy.

V Jihomoravském kraji je zajištěna paliativní a hospicová péče ve všech podobách. Působí zde takzvané domácí hospice, k dispozici je i 22 lůžek v brněnském Hospici sv. Alžběty, dalších 50 má Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě. Obě zařízení nabízí i odlehčovací služby pro pečující. V některých nemocnicích v kraji jsou také k dispozici ambulance paliativní péče.

„Město Brno podporuje mobilní i lůžkovou hospicovou péči včetně jejího rozvoje v nemocnicích i fungování Centra paliativní péče Brno na Poliklinice Zahradníkova v rámci příspěvkové organizace Sdružení zdravotnických zařízení II. V létě také začalo budování prvního dětského hospice v České republice Dům pro Julii. Stavbu financuje město Brno, provoz pak bude následně zajišťovat nezisková organizace. V posledním roce se podařilo díky spolupráci odboru zdraví, odboru sociální péče a Centra paliativní péče Brno rozvinout program podpory rozvoje paliativní péče v brněnských domovech pro seniory,“ připomněla Dagmar Seidlová, neuvolněná zastupitelka města pro oblast zdravotnictví za TOP 09.

V roce 2022 podpořilo statutární město Brno domácí a lůžkové hospice včetně vzdělávání zaměstnanců prostřednictvím dotací celkovou částkou 5 470 000 korun.

MAGISTÁT MĚSTA BRNA

V BRNĚ DNE 11. LISTOPADU 2022

Štítky
Osobnosti: Dagmar Seidlová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme