Město Brno chystá na duben druhý brněnský hackathon

25. 1. 2024

Dva roky po prvním hackathonu, který byl velmi úspěšný co do počtu účastníků i vytvořených analýz a aplikací, uspořádá město Brno v dubnu další ročník.  

Druhý brněnský hackathon se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna 2024. Šanci přispět k technologickým řešením, která zlepší život v Brně a posunou město vpřed, budou mít účastníci a účastnice například při tvorbě multimodálního dopravního plánovače či aplikace identifikující dopravní rizika nebo při analýze cyklodat pro zlepšení dopravní sítě. Další výzvou je vývoj aplikace pro monitoring kvality ovzduší či jednotné platformy pro úřední desky města a městských částí.

„Nejlepší nápady budeme chtít rozvíjet dál a dovést je do stavu, kdy budou skutečně uvedeny do praxe, aby nezůstalo jen u návrhů a prototypů. Tento model jsme úspěšně vyzkoušeli už u předchozího hackathonu, kdy vznikla například aplikace vizualizace hlasování zastupitelstva města nebo populární projekt Brno v kostce, v jehož rámci vznikl reálný model našeho města v prostředí hry Minecraft,“ doplnil radní města Brna pro participaci Filip Chvátal. Bližší informace k jednotlivým projektům jsou k prozkoumání na webové adrese data.brno.cz/pages/hackathon.

„Brno si od výsledků hackathonu slibuje, že zapojí zajímavou a kreativní skupinu obyvatel a obyvatelek do svého rozvoje a že se podaří přijít na neotřelá řešení, která by městu a lidem v něm ulehčila či zpříjemnila život. Účastníci a účastnice budou na svých projektech opět pracovat téměř 24 hodin. Autoři a autorky vítězných projektů vybraných porotou obdrží také finanční ocenění,“ uvedl radní města Brna pro informační technologie Tomáš Aberl.

Zájemci o účast se více dozvědí na adrese czechitas.cz/hackuj-brno, kde je k dispozici i registrační formulář.

Na pořádání hackathonu se bude opět podílet organizace Czechitas a prostory poskytne zdarma firma SAP v areálu Spielberk Office Centre. Zapojí se i vysoké školy nebo platforma Brno.AI. Hlavními zdroji dat budou městský portál data.brno.cz a také Národní katalog otevřených dat.

Hackathon je předem připravené pracovní setkání, při němž dobrovolníci a dobrovolnice zejména z oborů, jako je IT, webdesign, grafika, projektový management, analytika, kreativa a další, intenzivně pracují na zadané výzvě. Cílem je vymyslet nové, neotřelé řešení nebo produkt, které budou lepší než nynější služby. A to vše v kontextu propojení informačních technologií a kreativity.

Tiskové středisko MMB

V Brně dne 24. ledna 2024

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme