Memorandum podpoří rozvoj veletrhu URBIS. Brno má ambici vést česká Smart Cities

12. 1. 2024

Letos čeká pravidelný veletrh URBIS velké oživení, a to i díky Memorandu o spolupráci při podpoře projektu živé laboratoře s veletrhem URBIS v novém pojetí „2.0“ pro posílení konceptu Smart Cities v územním rozvoji České republiky uzavíranému mezi Brnem a dalšími partnery, jehož znění dnes schválili radní. V areálu veletrhů vznikne živá laboratoř, která nejen podpoří přímo tuto událost, ale hlavně bude fungovat celoročně jako tester nových technologií a řešení.

Město Brno se účastní veletrhu chytrých řešení URBIS (celým názvem URBIS Smart City Fair) na brněnském výstavišti již od pilotního ročníku v roce 2016. „Vnímáme velký potenciál veletrhu, který se zároveň potýká s menší návštěvností i zájmem účastníků z cílových skupin. V Brně jsou ale inovace, věda a výzkum na vysoké úrovni a věříme, že tedy máme z čeho čerpat,“ uvedla zastupitelka pro spolupráci s výzkumnými institucemi Anna Putnová a dodala: „V memorandu se propojují síly Brna a Veletrhů Brno s Ministerstvem pro místní rozvoj, Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem dopravy, Ministerstvem průmyslu a obchodu, Svazem měst a obcí České republiky a v neposlední řadě také Jihomoravským krajem. Tato spolupráce pomůže při organizaci veletrhu, ale také se s jeho pomocí rozšíří chytrá řešení Smart City k mnoha dalším zájemcům. Věřím, že se podaří povzbudit ekosystémový přístup a dostaneme se i k zahraničním partnerům. Naším dlouhodobým cílem je spolupráce na evropské úrovni.“

Jedním ze záměrů stvrzených v memorandu je také projekt testbedu / živé laboratoře přímo v areálu veletrhů. Tímto vznikne unikátní inovační hub pro pilotní testování nových technologií a řešení. Zároveň to bude místo, kde si výsledky budou moci vyzkoušet a seznámit se s nimi jak municipality, tak odborná veřejnost a v neposlední řadě také zástupci mezinárodní scény. Bude fungovat po celý rok, kdy samotný veletrh URBIS bude vyvrcholením práce laboratoře. Takto budou obě platformy významně přispívat k šíření SMART přístupu a řešení do dalších obcí, regionů a i za hranice.

Hlavním cílem spolupráce je vytvořit v Brně pravidelné místo setkávání zástupců české Smart Cities komunity napříč sektory a úrovněmi. Dále zajistit vysokou účast z řad inovativních společností a municipalit. U nás by tak mohla vzniknout hlavní středoevropská platforma, kde je možné sdílet dobrou praxi, umožnit prezentovat nejlepší z inovativních českých společností a podpořit zapojení českých subjektů do mezinárodních projektů.

Letos se bude veletrh URBIS SMART CITY FAIR konat 4. až 6. června a předcházet mu bude 26. dubna Urbis Hackathon, jehož témata již byla zveřejněna. Ve stejné době jako URBIS se bude konat také veletrh FUTURE MOBILITY, který se zaměřuje na inteligentní technologie pro dopravu a inovace v oblasti chytré mobility.

Tiskové středisko MMB

V Brně dne 10. ledna 2024

Štítky
Osobnosti: Anna Putnová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme