Lídr Luděk Niedermayer opět v Brně: Rusko už není spolehlivý partner pro EU

10. 5. 2014

Brněnský rodák a dnes lídr kandidátky TOP 09 a Starostů pro volby do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer se vrátil do Brna. Tentokrát v rámci předvolební kampaně, při které navštívil kromě rodného města také Valtice a Kunštát.

Společně s dalšími jihomoravskými kandidáty diskutoval s voliči o významu eurovoleb, ale také o možném přijetí eura nebo o situaci na Ukrajině. „Evropská unie nesmí nadřadit obchodní zájmy nad potřebou reagovat na hrubé porušení mezinárodního práva či nerespektování lidských práv. Rusko svým chováním ukázalo, že pro Západ nemůže být spolehlivým politickým, ani obchodním partnerem. A Kremlem zvolená cesta může tamní ekonomiku zle poškodit,“ říká Luděk Niedermayer.

Bývalý viceguvernér České národní banky Niedermayer upozornil, že v roce 2012 (což jsou poslední data zveřejněná ČSÚ), směřovala do Ruska o něco víc než jedna třicetina našeho vývozu (3,8 %, což je 118 miliard korun). Na Slovensko vyváží země více než dvakrát tolik. A více než do Ruska české firmy vyvezly do Británie, Francie či Rakouska, a také do Německa, kam směřuje osmkrát více zboží než do Ruska.

Větší problém je podle něj silná závislost naší ekonomiky na dovozech ruské ropy a plynu. Rusko pokrývá 20 až 30 procent evropské spotřeby, v případě ČR jde u ropy o více než polovinu a u zemního plynu o tři čtvrtiny spotřeby.  „Závislost Evropy na ruském plynu a ropě musí EU řešit rychlým posílením společné evropské politiky a tato reakce by měla přijít rychle", míní Niedermayer.

Při své návštěvě Jihomoravského kraje lídr Luděk Niedermayer navštívil valtické vinné trhy, kde diskutoval s jejich návštěvníky a pak se společně s dalšími kandidáty z jižní Moravy a voliči plavil po brněnské přehradě. Navečer pak oslovil voliče na pouti v Kunštátě. Večer debatoval s lidmi v jedné z restaurací v centru Brna při akci Politika se dělá u piva.

Petr Štědronský, krajský manažer
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme