21. 10. 2019

Brněnský významný dopravní a přestupní uzel, Stará osada, v minulosti prošel proměnami. Místostarosta MČ Brno-Židenice, Petr Kunc (TOP 09), se o její rozvoj snaží dál např. revitalizací území sahajícímu až k židenickému vlakovému nádraží a vznikem „Food courtu“.

 

Nápad na vznik „Food courtu“ vzešel od samotných prodejců. „Když jsem připravoval plány na revitalizaci území, někteří z prodejců mne navštívili. Přišli sami s nápadem stánky s jídlem a občerstvením nějak vizuálně sjednotit, dám jim novou náplň, udělat celý ten prostor příjemnější a rozšířit nabídku. Z počátku jsem ten podnět nebral vážně, je tam problém s územním plánem (jsou to plochy pro dopravu), pozemky jsou různých majitelů, apod. Postupem času ale začínám pomalu tomuto nápadu přicházet na chuť,“ popisuje Petr Kunc (TOP 09), místostarosta MČ Brno-Židenice.

Starou osadou denně projdou tisíce lidí, je to důležitý bod pro celé Brno východ. Pomalu se tedy začal rodit plán, jak tam dostat širší nabídku a celý prostor pojmout více koncepčně. Inspirací je např. Manifesto v Praze, vedle autobusového nádraží Florenc nebo Kontajner v Bratislavě, podobných staveb je ale po světě mnoho. V podstatě každé větší město má na přestupních uzlech a nádražích nějakou nabídku potravin a služeb.

 

„V příštích letech bychom se chtěli věnovat nejen přestupnímu uzlu, ale celé lokalitě od terminálu Stará osada až k židenickému vlakovému nádraží. Plánujeme revitalizaci vnitrobloku kolem panelových domů na Staré osadě a podél ulice Svatoplukova. Obnovíme zeleň, rekultivujeme trávníky, doplníme a vyměníme mobiliář a rekonstruujeme dětská hřiště. Samotné nádraží by pak mělo být snad ještě letos opraveno, zejména pak silnice a parkovací místa,“ popisuje Petr Kunc (TOP 09).  Projekt včetně financování je připraven, aktuálně městská část soutěží realizační firmu.

Před čtyřmi lety v Židenicích začali drobnostmi, na které však občané čekali a žádali o ně skoro 20 let - např. osvětlení schodiště směrem k nákupnímu centru Albert. Postupně se přidávaly další úpravy okolí. Kompletní rekonstrukcí prošel park před podchodem, byla vysazena zeleň, květinové záhony, popínavé rostliny podél betonového portálu podchodu, nové schodiště směrem k ulici Balbínova, úprava opěrných zídek, nové veřejné osvětlení v parku. Byl doplněn mobiliář (lavičky, křesílka, odpadkové koše) a také herní prvky pro děti. Vstupní portál a betonové zdi jsou doplněny drobnými kresbami a verši. Vznikly zde podzemní kontejnery na separovaný odpad. Celá lokalita je nyní pod permanentní kontrolou kamerového systému.

Andrea Lukáčová, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 21. října 2019

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme