Kunc: Rozhledna v Židenicích bude mít originální siluetu podle studentského návrhu

27. 4. 2018

Městská část Brno-Židenice se snaží na svém území vytvořit nové vycházkové trasy a také otevřít dosud nepřístupné části. I proto se vedení obce, v čele s místostarostou Petrem Kuncem (TOP 09), rozhodlo postavit v Židenicích rozhlednu, která by umožnila originální pohled na město. Výslednou podobu soutěže určí vítězný projekt studentské soutěže, ve které uspěla studentka Fakulty architektury VUT Brno Barbora Hrončeková.

 „Navázali jsme na naši dlouhodobou spolupráci s VUT a vyhlásili společně mezifakultní soutěž na návrh nové rozhledny. Do soutěže se primárně měli přihlásit studenti Fakutly architektury, Fakulty stavební a Fakulty výtvarných umění,“ popisuje soutěž Petr Kunc (TOP 09), místostarosta MČ Brno-Židenice a zároveň člen soutěžní poroty.

Po téměř šesti hodinách jednání se celá porota jednomyslně shodla, že nejlepším návrhem je dílo studentky třetího ročníku z Fakulty architektury VUT Barbory Hrončekové. „Ocenili jsme zejména tvarové řešení rozhledny - siluetu, která je velmi originální a přitom nijak nekomplikuje technické provedení a umožňuje získat pro Židenice jasný a signifikantní bod v panoramatu města,“ vysvětluje Petr Kunc.

Celou soutěž připravil Michal Bělovský, student doktorského studia VUT FAST. „Do poroty jsme nominovali architekty, kteří mají zkušenosti se soutěžemi nebo stavbami rozhleden, dále pana docenta Straku, který je odborník-statik se specializací na dřevěné konstrukce. Jedním z členů poroty měl být i pan prof. Ruller, bohužel však se již jednání poroty účastnit nemohl,“ popisuje Michal Bělovský.

Porota zasedala v pondělí 23. dubna 2018 od 9:00 do 14:51 a posuzovala celkem 15 anonymních studentských návrhů. Ke každému návrhu porota napsala krátké hodnocení, ve kterém shrnula hlavní klady a zápory návrhu.

První cena je finanční odměna ve výši 10 tisíc korun, 2. cena 7 tisíc Kč a 3. cena 5 tisíc Kč. Porota dále udělila dvěma návrhům, které přinášely osobité řešení, ocenění ve výši 2.500,- Kč.

„Mám obrovskou radost, vítězství jsem nečekala. Je to pro mě obrovská zkušenost, která mi pomůže v praxi budoucí architektky. Chtěla bych poděkovat vedení MČ Brno-Židenice, že nám, studentům, něco takového umožňuje,“ říká Barbora Hrončeková, studentka Fakulty architektury VUT Brno, vítězka soutěže o podobu židenické rozhledny. 

Všechny návrhy budou vystaveny na Úřadu městské části Brno-Židenice a dále na webových stránkách obce včetně hodnocení všech návrhů. Slavnostní předání cen proběhne na radnici městské části v polovině května.

Rozhledna bude stát na Židenickém kopci, na průsečíku pěších a běžeckých tras. V minulých letech byly na tomto místě městskou částí koupeny pozemky, na nich byly vysazeny nové stromy, vznikly zde i lavičky pro odpočinek.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 27. dubna 2018

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme