Krinčev: Kulturní dům musí Jehnice postavit kvalitně a transparentně

20. 3. 2019

Jehnice patří k několika málo brněnským městským částem, kterým chybí prostor pro pořádání kulturních akcí a jeden ze základních stavebních kamenů každé obce – kulturní dům. Vedení městské části sice přistoupilo k jeho výstavbě, chybí však otevřená architektonická soutěž a transparentnost.

 

Na pochybení vedení městské části upozorňuje opoziční zastupitel za TOP 09 Kamil Krinčev: „Vedení Jehnic se na přípravě a počáteční fázi projektu snaží pouze ušetřit. To považuji za velmi rizikové do budoucna. Nebylo zveřejněno zadání pro architekta, veškerá příprava proběhla bez diskuse s veřejností a specifika jednotlivých dispozic budovy také nebyla nijak zdůvodněna. Předběžná kalkulace využití a potřebnosti prostor zcela chybí. Takové nedostatky hned na počátku povedou pravděpodobně k prodražení stavby a celý projekt bude vzbuzovat pochybnosti.“

Vzhledem k důležitosti a významu stavby pro městskou část, by mělo být vyhlášení

veřejné architektonické soutěže nutností. Soutěž přinese množství návrhů, variabilitu řešení a odborná nezávislá porota vybere nejlepší variantu. „Toto moderní řešení pro MČ Brno-Jehnice přinese kvalitní, funkční a finančně efektivní výsledek, ze kterého budou mít užitek především obyvatelé Jehnic. Také proto navrhuji na další jednání zastupitelstva 21. března mimo jiné mimořádný bod týkající se právě vypsání této soutěže,“ sděluje Kamil Krinčev (TOP 09).

Studie by měla zahrnovat vybudování nejen nového kulturního domu v Jehnicích, ale její součástí má být i nová budova Úřadu městské části. Stávající studie byla vypracována na základě výzvy „Brno 2050“ - stavby tak budou financovány z rozpočtu města Brna.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 20. března 2019

Štítky
Osobnosti: Kamil Krinčev
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme