„Kraj musí začít šetřit a pustit soukromé dopravce na koleje“

5. 10. 2011

Na celostátní úrovni je TOP 09 ve vládě, zato v krajském zastupitelstvu není strana knížete Karla Schwarzenberga zastoupená vůbec. V roce 2008, kdy do ní Jihomoravané naposledy volili, totiž ještě neexistovala. V dalších krajských volbách, které budou už příští rok, to chtějí „topkaři“ razantně změnit.
Do volebního boje půjdou s předsedou Janem Vitulou, kterého ve funkci nedávno potvrdil krajský sněm. Vitula bude nejspíš i lídr kandidátky, a tedy i kandidát na hejtmana. Rád by například na jihomoravskou železnici pustil konkurenci. Prosazovat svůj program chce s kýmkoli, kromě komunistů.

* Jaký výsledek byste si za rok ve volbách přál?

Úplně nejvíc by se mi samozřejmě líbilo, kdybychom volby vyhráli. V každém případě chceme být první na pravé části politického spektra.

* Předpokládáte, že volby vyhraje levicová strana, tedy nejspíše ČSSD?

Volby jsou ještě daleko, a navíc vnímám, jak je společnost znechucena vládní úrovní, zejména přístupem Věcí veřejných. Druhou věcí jsou reformy a TOP 09 má na triku ty nejproblematičtější ministerstva – sociální věci a zdravotnictví. Žádné reformy nikdy moc velkou popularitu nepřinesly.

* Jaký reálný výsledek tedy očekáváte?

Rád bych zopakoval jihomoravský zisk z parlamentních voleb. Tedy okolo patnácti procent.

* Co byste udělal jinak než současné vedení Jihomoravského kraje?

Jednak bych ve větší míře pustil konkurenci na železnici. Na celostátní úrovni se teď ukázalo, že to nemůže být na škodu. Druhá věc je chaoticky řešené školství, což se teď ukázalo při nedávném slučování. Chce to koncepční práci, protože podobná rozhodnutí mají rozsáhlé následky. My bychom chtěli se všemi stranami dohodnout kritéria, která bychom potom dva roky sledovali a na jejich základě třeba třetí rok školy slučovali nebo rušili. A klidně i razantně.

* Přesně takový plán ale nyní koalice ohlásila k plánované vlně úpravy sítě gymnázií.

Ano, ale my jsme to říkali již na začátku prázdnin. Pokud teď tento náš nápad použijí, bude to samozřejmě jen dobře. Ale mělo to přijít již dřív.

* Je něco, za co byste koalici přímo pochválil?

Velmi dobrá je podpora vědy a výzkumu. Tam ční jižní Morava nad ostatními regiony a v tom je třeba pokračovat.

* V krajském zastupitelstvu nebo radě byste byli nováčky. Kdo připadá v úvahu jako koaliční partner?

Zcela vylučujeme komunisty. Logicky tíhneme napravo a nejbližší je nám ODS. Podotýkám ale, že brněnská ODS je pro nás dost složitě akceptovatelná. Zbytek bych nechal otevřený.

* Brněnskou ODS kritizujete hlavně za koalici s ČSSD. Přitom jste ale nyní sociální demokraty nevyloučil z vašich potencionálních partnerů na kraji...

Řekněme, že způsob chování brněnské ODS je pro nás dost složitě stravitelný. Na druhou stranu si myslím, že podle debat o lídrovi budou občanští demokraté na krajské úrovni akceptovatelnější než na té městské. A co se týče spolupráce s ČSSD, tak jakékoli vylučování spolupráce se před volbami nikdy nedělá.

* Od předjímání výsledků pojďme k programu. Co slíbíte voličům?

Jsme konzervativní stranou. Na programu už začínáme pracovat. Například u hospodaření kraje si myslíme, že se expanzivní politika poháněná úvěry již blíží svému konci, protože je kraj poměrně zadlužený. Domníváme se, že přichází období splácení dluhů. Věnovat se chceme zejména vzdělávání, vědě a výzkumu, dopravě a životnímu prostředí. Protože jsme na jižní Moravě, nesmíme opomenout ani zemědělství.

* Vy jste ale už na krajském úřadu působil jako šéf finančního výboru. Nepadá tedy jeho zadlužení i na vaši hlavu?

V době, kdy jsem tam pracoval, jsme ještě úvěr nebrali. Úvěr od Evropské investiční banky se projednával až v druhém období, kdy už jsem nebyl v zastupitelstvu. A podotýkám, že nemám nic proti úvěrům obecně. Nesouhlasím s celkovým hospodařením, kdy kraj na jedné straně v průměru uvolňoval přes půl miliardy na dotace pro různá uskupení či obce a zároveň se zadlužoval. Pro úvěr by se mělo sahat až v době, kdy prostředky v rozpočtu nejsou.

* Budete lídrem kandidátky?

Zatím ještě jednáme o složení kandidátky s naším partnerem, tedy sdružením Starostů a nezávislých. Shodli jsme se na tom, že se budu o post lídra ucházet. Starostové si ale nechali na rozhodnutí, zda mne schválí, ještě čas. Jasno by mělo být nejpozději v listopadu.

* O post hejtmana jste se už jednou nepřímo ucházel. V lidoveckých primárkách jste v roce 2008 vyzval tehdejšího hejtmana Stanislava Juránka.

To byla taková trochu řízená provokace. Primárně jsem se tehdy domníval, že každý člověk, který kandiduje na post lídra, by měl, přinejmenším uvnitř toho stranického systému, okusit jakousi soutěž. Chtěl jsem, aby Stanislav Juránek dal na stůl jasné priority, které bude hájit v případě, že se stane lídrem kandidátky.

* Opustil byste v případě volebního úspěchu strany místo kvestora Masarykovy univerzity, kde působíte od září?

Politika se dá dělat v mnoha podobách. Jedna z nich je profesionální politik, který se celý život pohybuje ve stranickém systému a volených funkcích. Já se spíš řadím mezi ty, kteří dělají politiku proto, že se zajímají o věci veřejné. Za svůj život jsem byl v čistě politické funkci pouze po šest let, kdy jsem působil na kraji a starostoval. A to je ještě otázka, zda se starosta malého města (Židlochovic – pozn. red.) dá počítat jako politická funkce. Jinak jsem vždy dělal věci spojené se vzděláváním či vědou a výzkumem. A to mě baví.

* Kdybyste byl hejtman nebo náměstek, tak byste ale skončit musel.

To asi ano.

***

Staronový šéf Jan Vitula se narodil v roce 1968 v Brně. Tady také vystudoval zemědělskou univerzitu (dnešní MENDELU). Byl starostou a nyní je místostarostou Židlochovic na Brněnsku, působil i jako vrchní ředitel pro evropské fondy na ministerstvu školství. Od září je kvestorem Masarykovy univerzity. Byl členem ODA i KDU-ČSL, od roku 2009 je v TOP 09. Na kraji již dříve zastával post zastupitele i předsedy finančního výboru.

Aleš Černý

Mladá fronta DNES, rubrika: Brno, strana: 3

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme