Kandidáti za TOP 09 koalice SPOLU podepsali hejtmanovu „Výzvu pro Moravu“

23. 9. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vyzval kandidáty všech kandidujících subjektů, aby podpořili změnu legislativy týkající se rozpočtového určení daní. Ve stávající podobě totiž některé kraje podfinancovává - nejhůře je na tom právě jižní Morava. Kandidáti za TOP 09 koalice SPOLU se k jeho výzvě připojili.

 

Vlastimil Válek, Marek Sovka, Tomáš Aberl a Karel Pelikán se tímto zavázali, že se aktivně zasadí o to, aby do konce roku 2025 bylo zajištěno férové rozpočtové určení daní tak, aby Jihomoravský kraj měl srovnatelné daňové příjmy na občana s ostatními kraji.

 

„Jsem moc rád, že hejtman Grolich toto téma otevřel. Na rozdíl od svého předchůdce, který byl ve funkci za hnutí ANO, aktivně řeší problémy našeho regionu. Toto je přesně ta inciativa, která má do sněmovny přijít od vedení kraje. A téma financí je o to palčivější po tom, co se jižní Moravou prohnalo ničivé tornádo a je nutné likvidovat škody a více investovat. Věřím, že se to povede a systém bude brzy fungovat spravedlivěji. Jako poslanec se tomu budu snažit maximálně pomoci,“ říká Vlastimil Válek (TOP 09), poslanec a lékař.

 

V roce 2020 dostal Jihomoravský kraj v přepočtu na obyvatele 5 763 Kč. To je nejméně ze všech. Naopak, pokud vynecháme Prahu, která se v českém kontextu zcela vymyká ostatním regionům, pak například v roce 2019 měl Jihomoravský kraj nejvyšší HDP v zemi.

„Ačkoli nejvíce přispíváme, nejméně dostáváme. Jako starosta moc dobře vím, jaká je to nespravedlnost. Zvlášť malá města a obce peníze z kraje potřebují, aby se mohla dál rozvíjet. Pokud budu zvolen poslancem, budu aktivně prosazovat změnu zákona o rozpočtovém určení daní v tomto duchu a budu pro tuto změnu hlasovat,“ říká Marek Sovka, starosta obce Branišovice (TOP 09).

 

Dlouhodobě je tento stav pro nás neudržitelný. Kraje dostávají na osobu průměrně 7874 Kč. Rozdíl oproti tomu, co dostává Jihomoravský kraj, je kolem dvou miliard korun ročně.

A tyto peníze znatelně chybí nejen na investice, rozvoj sociálních služeb či boj proti suchu, ale například i na opravu silnic druhých a třetích tříd, které před dvaceti lety kraje dostaly s obrovským vnitřním dluhem, jak je uvedeno ve výzvě, kterou za TOP 09 podepsali i předseda brněnské organizace a IT vývojář Tomáš Aberl a šéf celostátní mládežnické organizace TOP tým, student práv Karel Pelikán.

Cílem výzvy není, aby se jiným krajům finance snižovaly, protože ani jejich rozpočty nejsou nijak závratné. Pokud se ale nemá jižní Morava propadnout do dlouhodobé stagnace, je potřeba s tímto stavem něco udělat.

Andrea Lukáčová, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 23. září 2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme