Kandidátem TOP 09 do Europarlamentu je za jižní Moravu Tomáš I. Fénix

4. 3. 2019

Koalice TOP 09 a STAN jde do evropských voleb společně se Zelenými a regionálními partnery. TOP 09 Jihomoravský kraj mezi kandidáty zastupuje na 23. místě ekologický zemědělec Tomáš Ignác Fénix (38) ze Znojemska.

 

Tomáš I. Fénix má za sebou vysokoškolské studium v Praze, Erfurtu a Vídni a živí se hospodařením na rodinném ekologickém statku na Znojemsku. V posledních čtyřech letech se intenzivně věnuje evropské Společné zemědělské politice, nejsilnější kapitole evropského rozpočtu. „Jako český zástupce v Evropské radě mladých zemědělců (CEJA) jsem prosadil návrhy na zásadní změnu formátu a redistribuci plateb od mamutích podniků do drobného hospodaření s vyšší přidanou hodnotou pro rozvoj venkova. Dotační politika by rozhodně měla být přísně svázána s měřitelnými ekologickými a sociálními kritérii. Tyto priority jsou dnes součástí návrhu Evropské komise pro politiku v letech 2021-2027 a aktuálně je projednávají poslanci Evropského parlamentu, se kterými o tom prostřednictvím široké koalice organizací jednáme,“ vysvětluje Tomáš I. Fénix.

 

V této oblasti by chtěl pokračovat i jako europoslanec. Za opomíjená témata považuje ovlivňování podoby krajiny v dlouhodobém horizontu, kvalitu půdy a vody a míru biodiverzity v Česku. „V Evropském parlamentu se chci intenzivně zaměřit na práci jak ve výborech, tak v ELS, ale zúročit i dosavadní spolupráci s poslanci jiných frakcí, pokud jde o zvýšení kvality života na venkově. Je bohužel velkým dluhem stran zaměřujících se na vzdělané liberální městské voličstvo, že „zaostalý“ venkov opomíjejí ve své agendě a nevědomky tak přispívají k dalšímu štěpení společnosti způsobenému zrychlujícím se světem,“ dodává Tomáš I. Fénix, který byl na základě svého působení v CEJA byl think-tankem Friends of Europe sdružujícím přední bývalé i současné evropské politiky vybrán mezi 40 nejvlivnějších Evropanů do 40 let.

 Tomáš I. Fénix 

 

Velký prostor vidí pro hlubší sjednocování EU v oblasti energetické a dopravní politiky, hospodaření s odpady a čelení klimatické změně; EU má podle něj i velké rezervy ve společné zahraniční politice v době rostoucí agresivity ruského a čínského režimu.

 

Finální podoba kandidátní listiny je k nahlédnutí zde.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 4. března 2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme