Jihomoravští záchranáři dostali od Brna už pátou sanitku

25. 1. 2024

Nové vozidlo na podvozku Mercedes-Benz Sprinter řady 419 CDI má zabudovanou kompletní zdravotnickou zástavbu a všechny výstražné a další systémy. Klíče od sanitky 16. ledna slavnostně převzala ředitelka ZZS JMK Hana Albrechtová z rukou primátorky Markéty Vaňkové. Došlo tak k završení memoranda o spolupráci, v němž se Brno zavázalo, že bude finančně přispívat na pořízení jednoho sanitního vozu ročně po dobu pěti let. Slavnostního aktu se zúčastnila také neuvolněná zastupitelka pro zdravotnictví Dagmar Seidlová a krajský radní pro zdravotnictví Karel Podzimek.

Velmi mě těší, že můžeme tímto způsobem podpořit záchranáře, jejichž práce je mimořádně náročná. A dobrá zpráva je, že jsme memorandum prodloužili o dalších 5 let, a to až do konce roku 2028. Jde o smysluplnou investici, protože směřuje do zdraví nás všech,“ říká primátorka Markéta Vaňková.

Auto je určeno pro výjezdovou základnu na Ponavě. „Loňský rok byl pro nás, pokud jde o nové vozy, opravdu štědrý. Počítáme-li i tento vůz, je řeč o celkem sedmadvaceti Sprinterech. Dlouhodobě jsme se potýkali s nedostatkem vozidel, přičemž výjezdů neustále přibývá. Takže bychom tento dobrý trend rádi udrželi. Městu Brnu tímto děkujeme nejen za nové vozidlo, ale také za prodloužení memoranda,“ vysvětluje ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

„Sama jsem lékařka, často jsem v nemocnici na urgentním příjmu přebírala od záchranářů pacienty k další péči. Jsem ráda, že jim můžeme zajistit alespoň jeden moderní vůz se špičkovým vybavením ročně. Poskytování přednemocniční neodkladné péče tak může proběhnout v nejvyšší možné kvalitě,“ doplňuje neuvolněná zastupitelka pro oblast zdravotnictví Dagmar Seidlová.

„Hlavně se neustále snažíme vylepšovat technologie. Vydali jsme se cestou hydraulických nosítek, které se držíme. Usnadní nám to práci ve výjezdu. I nadále vybavujeme vozy jednotkou C-Roads, která mimo jiné umožňuje vozidlům integrovaného záchranného systému preferenci na semaforech, na některých brněnských křižovatkách tak předpokládáme zrychlení průjezdu a zvýšení bezpečnosti účastníků provozu. Pro lepší představu doplním, že nejčastěji pečujeme o pacienty s interními chorobami, souvisejícími zejména s onemocněním srdce, cév a mozku. Velkou část zásahů pak tvoří úrazy, a to zejména úrazy vzniklé při dopravních nehodách. Pomáháme také při porodech, intoxikacích či psychózách, škála je to pestrá,“ doplňuje Hana Albrechtová.

420459845-122155486076020785-243730629478395106-n

Zdroj: TIS MMB, foto: ZZS JMK

V Brně dne 22. ledna 2024

Štítky
Osobnosti: Dagmar Seidlová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme