Jaroslav Kacer k RUD: Ministr Kalousek zvažuje prodloužení kompenzačního období pro Brno

26. 7. 2011

Dnes poslal ministr financí Miroslav Kalousek do připomínkového mezirezortního řízení návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní, která se týká rozdělování sdílených daní mezi jednotlivé obce. „Navrhujeme ministrovi prodloužit kompenzační období ze čtyř na minimálně šest let s pozvolnějšími finančními dopady na rozpočet města,“ uvedl Jaroslav Kacer, zastupitel města Brna za TOP 09.

„S principem změny rozpočtového určení daní souhlasíme. Intenzivně však jednáme s ministrem financí o výhodnějších podmínkách pro město Brno tak, aby nebyly jakkoliv ovlivněny veřejné služby poskytované městem svým občanům,“ doplnil Kacer. Koaliční smlouva mezi TOP 09, ODS a VV řeší otázku rozpočtového určení daní. V ní je mimo jiné uvedeno, že je nutné snížit diskriminační rozdíl příjmů na obyvatele mezi „nejchudší“ a „nejbohatší“ obcí a přiblížit tak rozpočtové určení daní úrovni obvyklé ve vyspělých zemích Evropské unie. Evropský průměr příjmu z RUD na jednoho obyvatele je na úrovni trojnásobku, avšak v České republice dosahuje až pětinásobku ve prospěch 4 statutárních měst.

„Pozval jsem do Brna ministra financí Miroslava Kalouska, který ještě do konce prázdnin osobně představí novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Jsem přesvědčen, že při této příležitosti společně předložíme brněnské veřejnosti variantu, která bude akceptovatelná pro naše město,“ řekl Kacer. Bohužel za selhání lze považovat postup brněnské velké koalice, která měla korektně jednat s panem ministrem financí místo mediálního proklamování zásadního nesouhlasu s tímto návrhem. Především však musí začít konečně řídit Brno hospodárně, lépe zvažovat budoucí investice a nemrhat veřejnými prostředky.

„Doufám, že již brzy bude mít veřejnost možnost porovnat účelnost vynakládaných investice v jednotlivých městech a obcích. Není přece možné, aby například vybudování silnic či chodníků v Brně bylo výrazně dražší než jinde, když použitý materiál i účtované stavební práce jsou de facto stejné. Ve velkých městech se obecně plýtvá s veřejnými prostředky, a je tak vytvářen velký prostor pro korupci. Naproti tomu starosta menší obce musí několikrát obrátit každou korunu ve snaze zajistit nejnutnější chod své obce. Naší snahou je, aby Brno bylo schopno také hospodařit efektivně,“dodal Kacer.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme