Investiční záměr počítá s úpravami fotbalového hřiště Srbská pro získání certifikace na budoucí prvoligová i mezinárodní utkání

31. 5. 2023

Aby bylo možné na brněnském fotbalovém stadionu na Srbské hrát ligová utkání i v příštích letech, musí splnit podmínky k získání certifikace. Ty vychází z nových požadavků Ligové fotbalové asociace a Fotbalové asociace České republiky. Ačkoli Zbrojovka aktuálně vypadla z první ligy, ráda by kritéria certifikace pro další roky splnila. Město si proto nechalo vypracovat investiční záměr na úpravy stadionu na Srbské. Ten dnes schválili brněnští radní.

„Pokud chceme, aby se v Brně mohla hrát utkání naší nejvyšší fotbalové soutěže i mezinárodní zápasy, je nezbytné splnit podmínky, které vyplývají z materiálu Stadiony 2023, vydaného LFA a FAČR. Předpisy uvedené v dokumentu určují minimální bezpečnostní, dispoziční a architektonická kritéria, která musí libovolný stadion splňovat, aby mohl být klasifikován jako kategorie UEFA 1, 2, 3 nebo 4. Tyto předpisy dále slouží jako podklad pro případný návrh úprav stadionů,“ vysvětlila primátorka Markéta Vaňková.

Z investičního záměru, který dnes radní odsouhlasili, vyplývá řada úprav infrastruktury stadionu. „U vstupu ze Srbské bude soustava mobilních kontejnerů. Zde bude umístěna ošetřovna diváků, pracovní místnost pro média, komentátory zápasů a televizní studia. Vznikne krytý vstup na hřiště, rozšíří se zastřešení tribun, bude zajištěný záložní zdroj energie, nové bude ozvučení. Počítá se i s oddělením sektorů hostů a domácích, výměnou sedaček a s dalšími změnami,“ řekl radní pro oblast sportu Tomáš Aberl.

Náklady investice jsou odhadovány na 96,5 milionu korun bez DPH.

Samostatně se pak řeší kompletní rekonstrukce hlavní hrací plochy včetně výměny trávníku a rozšíření o plochy pro rozcvičování hráčů za brankami. Tato část prací přijde na řadu už příští rok. K ostatním úpravám podle odhadů dojde etapovitě přibližně od roku 2025.

Tiskové středisko MMB

V Brně dne 31. května 2023

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme