In the Spotlight. Česká házená a Brno v nové éře házené

22. 4. 2024

Jde o velký moment pro český kolektivní sport a zároveň také pro fanoušky. Po dlouhých 36 letech se vrátí na území České republiky vrcholný házenkářský šampionát v podobě EHF EURO 2026, k němuž se o pět let později přidá nově také ženské mistrovství světa 2031. Obě prestižní akce se odehrají v Brně a budou mít za úkol přesáhnout hranice sportu a přispět k popularizaci házené.

Pořadatelství mistrovství Evropy v roce 2026 již bylo oficiálně stvrzeno v předchozích měsících. Turnaj si kromě Česka rozdělí také Polsko, Slovensko, Turecko a Rumunsko. Světový šampionát už připadne pouze do režie prvních dvou zmiňovaných států, které se domluvily na kooperaci.

Brno se stane evropským centrem házené

Dlouhodobě jsme cítili obrovský závazek dodat fanouškům ty největší emoce spojené s velkou akcí,” vysvětluje prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala. Pro něj byla zásadní perfektní spolupráce s polskou stranou i městem Brnem a Jihomoravským krajem. „Jednání probíhala na velmi vysoké úrovni a chtěl bych za to všem stranám poděkovat.“

Brno se stane domovem návratu obou elitních házenkářských akcí po více než čtyřech dekádách.

„Velké akce, jako jsou EHF EURO 2026 a světové šampionáty v házené žen, přitahují pozornost celého světa. A že to bude v Brně? To je pro nás všechny, kteří žijeme tady na jižní Moravě, skvělá šance zdůraznit význam ženského sportu v dnešním světě a zároveň představit náš region v me zinárodním kontextu. Těším se na to,” říká hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

„Do Brna se sjedou fanoušci z Evropy i celého světa. Obě vrcholné sportovní akce znamenají pro naše město velkou publicitu a také samozřejmě ekonomický přínos a nové příležitosti pro místní podnikatelskou sféru. A nesmím zapomenout ani na propagaci sportu u všech generací. Bude to házenkářský svátek a pevně věřím, že budeme skvělými hostiteli,“ konstatuje primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Podle předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Ondřeje Šebka má pořádání šampionátů či vrcholných akcí na území Česka obrovský význam. „V kontextu rozvoje sportu a zvláště pak ženského kolektivního sportu je to klíčová věc. Vrcholné akce tohoto typu podporují sportovní talent a rozvoj sportu. Posilují také sportovního ducha, národní hrdost a lze očekávat jejich zásah také v nižších věkových skupinách,” říká s jasným dovětkem. „Jsme rádi, že bude mít Česko po 36 letech házenkářský šampionát.“

Šampionáty v ARENĚ BRNO

Obě akce bude hostit multifunkční ARENA BRNO, která je aktuálně ve výstavbě. Šampionát v roce 2031 ponese slogan In the Spotlight, tedy V záři reflektorů. „Claim symbolizuje důležitost šampionátu. Nepůjde jen o významný event pro házenou, ale také o popularizaci házené, ženského kolektivního sportu a sportu obecně,” uvědomuje si Ondřej Zdráhala.

„ARENU BRNO stavíme právě proto, aby se v našem městě mohly konat opravdu špičkové mezinárodní akce. Nová moderní hala bude mít potřebné parametry, nabídne odpovídající zázemí i komfort návštěvníkům včetně dopravní dostupnosti. Je to obrovský krok a dělá z Brna opravdu významného hráče na poli sportovních akcí. Díky tomu se u nás odehrají utkání mistrovství Evropy a mistrovství světa v házené žen, ale také mistrovství Evropy ve volejbale žen,“ představuje plány do budoucna Petr Kratochvíl, předseda představenstva ARENY BRNO.

Tomáš Aberl, radní města Brna pro oblast sportu, připomíná: „Město Brno velmi podporuje pořádání významných sportovních akcí na svém území, je to pro nás priorita a odráží se to i na budování a rozvoji sportovní infrastruktury. Kromě již zmiňované haly jsme například zre konstruovali a rozšířili plavecký areál Bazény Lužánky, stavíme 3. halu pro míčové sporty na Vodově ulici, plánujeme nový městský fotbalový stadion nebo společnou halu pro dráhovou cyklistiku a atletiku. Díky tomu bude v budoucnu možné v Brně pořádat stále více významných sportovních akcí včetně těch mezinárodních.“

„Líbí se nám energie a myšlenka, se kterou Český svaz házené připravuje šampionáty. Bude to pro nás všechny výzva, ale zároveň také velká příležitost ukázat, že jsme schopni posunout hranice kvalitních sportovních eventů o kus dál,“ dodává Jiří Nykodým, předseda představenstva městské společnosti STAREZ – SPORT.

Mimo jiné půjde také o krok v posílení pozice ženských kolektivních sportů směřující k cíli v podobě účasti národního týmu na Letních olympij ských hrách 2028 v Los Angeles. Akce je plánována s velkým důrazem na zvýšení členské základny, uskuteční se desítky doprovodných akcí, které mají za cíl přiblížit házenou společnosti.

„Chceme jednoznačně ukázat náš sport širší veřejnosti a zároveň naše fanoušky vtáhnout přímo do centra dění,“ uzavírá prezident Českého svazu házené Zdráhala. Evropský ženský šampionát se uskuteční od 3. do 20. prosince 2026. Mistrovství světa žen se pak bude konat mezi 3. a 21. prosincem 2031 a Česko bude hostit dvě základní skupiny, hlavní fázi turnaje a dvě čtvrtfinále.

V Brně dne 22. dubna 2024

TISKOVÁ KONFERENCE ČESKÉ HÁZENÉ

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme