Husák: Odmítám násilné zavádění datových schránek kvůli jednomu lejstru

11. 9. 2013

Pouze pomocí datové schránky nebo certifikovaného elektronického podpisu by všichni zaměstnavatelé, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a ošetřující lékaři měli od ledna 2014 povinně komunikovat s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle Jan Husáka však na to není nikdo pořádně připraven a povinná elektronická komunikace by se stala šikanou zaměstnavatelů, živnostníků i lékařů. Proto navrhuje ministrovi práce a sociálních věcí, aby odložil účinnost. až do konce roku 2015 by se mohli podávat dokumenty na ČSSZ i v listinné podobě poté by mělo dojít k novému vyhodnocení připravenosti.

Na povinnou elektronickou komunikaci není téměř nikdo připraven, je třeba ji odložit

Zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení zavedl povinnost elektronické komunikace pro zaměstnavatele, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a ošetřující lékaře jako krok k budoucí elektronizace celé státní správy. Součástí Husákova pozměňovacího návrhu k tomuto zákonu byla však také klauzule, která umožňuje  o d l o ž e n í  ustanovení povinné elektronické komunikace. „Tato klauzule tam byla dána zcela záměrně s tím, aby se mohla vyhodnotit aktuální připravenost státní správy i soukromého sektoru na toto elektronické podávání,“ řekl Husák. Již k 1. 1. 2013 byla o rok odložena účinnost, nyní po novém hodnocení situace elektronizace exposlanec Husák žádá o odložení o další dva roky. “Vyjma ČSSZ není na povinnou elektronickou komunikaci nikdo připraven – ani státní úřady, ani většina živnostníků, zaměstnavatelů či lékařů. Proto žádám ministra práce a sociálních věcí, aby až do konce roku 2015 mohli všichni i nadále podávat dokumenty na ČSSZ i v listinné podobě. Kvůli jedinému lejstru si přece nebudou všichni povinně zavádět datovou schránku nebo certifikovaný elektronický podpis,“ sdělil důvody žádosti Husák.

V roce 2015 by mělo ministerstvo udělat nové hodnocení

Právě rok 2015 stěžejní, neboť tento zákon má být provázán na koncepční změny v oblasti sociálního zabezpečení plánované v rámci Jednoho inkasního místa. „V roce 2015 by mělo dojít k dalšímu celkovému vyhodnocení situace podle toho, jak se bude dařit zavádět certifikovanou elektronickou komunikaci v rámci zbytku státní správy. Je možné, že se termín bude muset posunout do dalších let,“ dodal Husák. Podle Husáka má být cílem postupné a bezproblémové zavedení povinné elektronické komunikace s celou státní správou a nikoliv násilné zavádění povinností s jediným úřadem. Tímto cílem byla vedena i úprava v novele zákona.

Jan Husák 731 603 863

bývalý poslanec TOP 09, místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové
bývalý předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl

http://www.husakjan.cz/

Přílohy
PDF Dopis ministrovi.pdf (554 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme