Husák: Čím později bude aukce, tím déle budou operátoři odírat zákazníky

11. 5. 2012

POSLANEC JAN HUSÁK JE ZÁSADNĚ PROTI ODKLÁDÁNÍ AUKCE NA KMITOČTY PO ANALOGOVÉM TELEVIZNÍM VYSÍLÁNÍ, JAK POŽADUJE INFORMAČNÍ INSTITUT. JAKÉKOLIV ZPOŽDĚNÍ UMOŽNÍ STÁVAJÍCÍM OPERÁTORŮM DÉLE SI UDRŽET PŘEMRŠTĚNÉ CENY ZA MOBILNÍ VOLÁNÍ A INTERNET. PLÁNOVANÁ AUKCE MÁ ZA CÍL TENTO „ZATUCHLÝ“ ČESKÝ TELEKOMUNIKAČNÍ RYBNÍK ROZHÝBAT A POSÍLIT KONKURENCI – IDEÁLNĚ VSTUPEM NOVÉHO MOBILNÍHO OPERÁTORA. POKUD VŠAK ČTÚ NEPROVEDE AUKCI KVALITNĚ A TRANSPARENTNĚ, NEGATIVNÍ DŮSLEDKY VČETNĚ VYSOKÝCH CEN PONESEME MINIMÁLNĚ DALŠÍCH 15 LET.
Jedině zvýšením konkurence dojde ke snížení cen za mobilní volání a internet.
V pátek 11.5.2012 skončí lhůta veřejné konzultace k podmínkám aukce na kmitočty digitální dividendy. Jejím cílem je zajistit občanům a firmám špičkové služby vysokorychlostního internetu. Informační institut žádá odložení této aukce až do doby, než bude hotová analýza, která zjistí, zda je telekomunikační trh v ČR konkurenční nebo ne. „Považuji odložení aukce za nesmyslný krok, který jen napomůže stávajícím operátorům udržet si co nejdéle své dlouhodobě vysoké marže“, sděluje Jan Husák, předseda sněmovního Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl. Dle Husáka si institut plete „hrušky s jablky“. „Analýza je regulační nástroj, kdežto aukce je způsob distribuce kmitočtů – tyto dvě věci spolu nesouvisí, a proto není důvod aukci zpožďovat“, vysvětluje Husák a doplňuje: „Na základě zahraničních zkušeností lze dokázat, že čím později aukce proběhne, tím méně nových hráčů se hlásí a tím méně peněz ČR v aukci získá“.
ČTÚ nesmí promarnit šanci a musí přilákat na český telekomunikační rybník novou „dravou“ štiku.
Odložení aukce odloží start výstavby infrastruktury. „Na odložení by doplatila nejen města, ale i venkov. Venkovské oblasti jsou nyní vyloučeny z možnosti využívání mobilního rychlého internetu, protože zde není 3G pokrytí“, říká Husák. A všichni tři čeští operátoři se už v minulosti vyjádřili v tom smyslu, že internetem 3G pokryjí maximálně 80-85 procent obyvatel, což představuje pouze cca 30-40 procentech pokrytí území. Toto pokrytí však není ani po více jak 10 letech hotovo. Máme dokonce horší pokrytí než například v chudším a hornatějším Rumunsku. Předseda podvýboru pro elektronické komunikace Jan Husák chce nyní zabránit, aby se tato negativní situace znovu zopakovala: „Při aukci na kmitočty po analogovém vysílání nyní ČTÚ musí zajistit rovné podmínky pro všechny účastníky, ale i vytvoření dostatečného prostoru pro vstup nového mobilního operátora. Jeho aktivity na našem území by nepochybně vedly k rozhýbání zamrzlého trhu s mobilními službami a následně i ke snížení nehorázně vysokých cen za volání, které tu máme“ konstatuje Jan Husák. Podle Husáka musí ČTÚ pro nového operátora zajistit sdílení infrastruktury stávajících operátorů, uložit stávajícím operátorům povinnost národního roamingu nebo prosadit povinnost velkoobchodní nabídky. „Jedině tak můžeme i v době krize nového operátora nalákat“, shrnuje Jan Husák.

Jan Husák
poslanec TOP 09, místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl
http://www.husakjan.cz/

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme