Hold Alfonsu Muchovi - Nová lipová alej v Moravském Krumlově

13. 9. 2020

“Vysázeli jsme tuhle alej jako součást Muchovy stezky, která přiláká na Znojemsko milovníky umění, turisty a s nimi i jejich peníze. A to teď budeme potřebovat víc než kdy jindy,” řekl Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova a kandidát do Senátu.

Nové stromořadí je další předzvěstí návratu Muchovy Slovanské epopeje. Symbolizuje spolupráci měst, které nesou odkaz celosvětově nejvýznamnějšího secesního umělce. Alfons Mucha se v tomto kraji narodil a odkazy na jeho rodné místo můžeme najít na řadě jeho obrazů.

“Chtěli jsme tímto originálním způsobem nejen složit hold Alfonsu Muchovi, ale také poděkovat všem osobnostem, které nás podpořili v záměru vystavit tohle monumentální dílo, které teď leží v depozitáři," řekl Třetina. Svůj strom vysadí například John Mucha, vnuk Alfonse Muchy, a další osobnosti.

“Alej je živá součást krajiny. Symbolizuje, že se na Znojemsku o odkaz Alfonse Muchy staráme, že trvá a že se díky odhodlanosti Tomáše Třetiny rozvíjí. Prospěch z toho budeme mít všichni,” řekl Jan Vitula, který vede kandidátku Spolu pro Moravu.

Na slavnostní události byla celá řada významných hostů. Přijel starosta Kyjova František Lukl, starosta Milan Buček z Ivančic, kde se Alfons Mucha narodil, Martin Plechatý, starosta Miroslavi, Pavel Málek, starosta Jevišovic nebo Stanislav Juránek, bývalý hejtman Jihomoravského kraje. Tomáš Třetina zdůraznil, že právě společná podpora záměru vrátit Muchovu epopej z Prahy na Znojemsko byla možná jen díky vzájemné společné podpoře, o kterou se konečně opírá také ve své kandidatuře do Senátu.

Alej je v nové ulici Lidická, která bude v sousedství ulic Kubišova a Opálkova. Ta nese své jméno s odkazem Adolfa Opálky, jednoho z vojáků, který se podílel na přípravě a provedení atentátu na Reinharda Heydricha a rodáka z nedalekých Řešic.

Ondřej Rolník, volební manažer Tomáše Třetiny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme