Český volejbal se přihlásil o pořadatelství evropského šampionátu žen v Brně

22. 11. 2023

Zástupci Českého volejbalového svazu podali kandidaturu na pořádání ženského mistrovství Evropy v roce 2026 v Brně. A díky svému renomé jako pořadatele očekávají ze strany evropské volejbalové federace CEV přidělení pořadatelství. V nové Areně Brno by se domácí výběr měl předvést ve vrcholné formě, ke které českým volejbalistkám pomůže zkušený trenér Giannis Athanasopoulos. Řecký kouč, který letos dovedl své svěřenkyně do čtvrtfinále evropského šampionátu, se rozhodl prodloužit smlouvu s Českým volejbalem právě do roku 2026.

Po předloňském úspěchu mistrovství Evropy mužů v Ostravě a při vzrůstající kvalitě ženské reprezentace na mezinárodních turnajích jsme přemýšleli nad tím, že bychom měli výhodu domácího prostředí dopřát právě našim volejbalistkám. A protože Brno je v posledních letech centrem českého ženského volejbalu, byla volba lokality jasná. Evropské federaci jsme podali naši kandidaturu, na kterou se nám hned dostalo pozitivní odezvy. A příznivě reagovalo i vedení jihomoravské metropole,“ popsal proces vyjednávání předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta. Pakosta navíc připomněl i působení týmu okolo Michaely Mlejnkové a Heleny Havelkové v Evropské zlaté lize, olympijské kvalifikaci nebo na mistrovstvích světa a Evropy.

Právě garance ze strany CEV a brněnského magistrátu byly pro podání kandidatury rozhodující. „Našim hráčkám chceme připravit ty nejlepší podmínky. Proto jsme zvolili právě Brno, kde už bude v roce 2026 stát nová a moderní multifunkční aréna. Co je ale pro výkony týmu ještě důležitější, je prodloužení spolupráce s Giannisem Athanasopoulosem. Tento zkušený trenér je u naší reprezentace od roku 2019 a po letošní sezóně dostal nabídky od svazů z nejlepší světové pětky. O to víc si cením toho, že jsme se dohodli na prodloužení kontraktu a naše spolupráce tak vyvrcholí právě domácím šampionátem v roce 2026,“ doplnil místopředseda Českého volejbalu Martin Gerža.

Základními kameny pořadatelství evropského šampionátu jsou finanční garance Národní sportovní agentury, municipalit a samotné dějiště. „Záměr na pořádání takto významné sportovní události v našem volejbalovém městě jsme bez váhání uvítali. Věřím, že Brno je ta nejlepší volba a českým reprezentantkám přinese tu pravou povolenou výhodu. V našich halách nebo na beachvolejbalových kurtech jsme letos nejednou viděli, že fanoušci z Brna a okolí umí být pro domácí týmy rozdílovým faktorem,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Milan Labašta, ředitel Odboru podpory sportu v NSA, navázal na slova primátorky. „Výkony volejbalových a beachvolejbalových týmů zviditelňují Českou republiku v Evropě i ve světě v opravdu dobrém světle. Ženská reprezentace se letos posunula v rankingu CEV na 11. pozici, což je pro vyjednávání mezi Českým volejbalovým svazem a NSA jedním z klíčových bodů. Mělo by také zaznít, že v pořadatelství vrcholných sportovních akcí se zástupci volejbalového svazu vždy předvedli jako naprostí profesionálové, kteří mají naši důvěru.

Arena Brno, ve které by se šampionát měl odehrát, bude dle plánů stát už na jaře roku 2026. „Nová sportovní hala v Brně je veřejným tématem už roky. Nyní jsme ale ve fázi, kdy můžeme s jistotou garantovat, že evropský šampionát žen ve volejbale bude ostrým křtem naší multifunkční arény v Pisárkách,“ potvrdil Petr Kratochvíl, člen rady města Brna a předseda představenstva Arena Brno a.s.

Athanasopoulos se těší na pokračování spolupráce s Českým volejbalem

Jsem nesmírně poctěn a šťastný, že bude moje spolupráce s Českým volejbalovým svazem pokračovat i v dalších třech letech. Dám do toho vše, abychom dosáhli našich cílů, kvalifikovali se na mistrovství světa v roce 2025 a zúčastnili se mistrovství Evropy 2026. Po diskuzi s členy vedení svazu jsme se rozhodli pokračovat ve společné cestě a já se těším, že díky naší spolupráci dál poroste jméno českého volejbalu na mezinárodní scéně,“ prohlásil řecký kouč Giannis Athanasopoulos. Pod jeho vedením se české hráčky probojovaly do finále Evropské zlaté ligy, po dlouhých dvanácti letech postoupily na mistrovství světa, probojovaly se až do čtvrtfinále evropského šampionátu a v září v Číně usilovaly o postup na pařížské olympijské hry.

Pro generaci českých volejbalistek bude domácí mistrovství Evropy vyvrcholením reprezentační kariéry. „Díky Giannisově důvěře jsem se po návratu k šestkovému volejbalu dokázala prosadit do základní sestavy národního týmu a pomoct výrazně mladším hráčkám na těžkých turnajích v Německu a Číně. Věřím, že pořád mám týmu co dát, a pokud mi to tělo dovolí, ráda bych kariéru ukončila právě na domácím šampionátu,“ oznámila trojnásobná česká volejbalistka roku Helena Havelková. Stejný počet prvenství v prestižní anketě získala i ambasadorka EuroVolley 2026 žen v Brně Aneta Havlíčková, podle které vybrali pořadatelé ideální lokalitu. „Brněnští fanoušci jsou skvělí. A i když je to otřepaná fráze, dokážou být tím sedmým volejbalistou v poli. Věřte mi, že hráčky tu atmosféru intenzivně vnímají a taková jistota v zádech, jakou při utkáních v Brně zažíváme, nás nutí vymáčknout ze sebe ty nejlepší výkony.

To mohu potvrdit. Všem bych přál zažít atmosféru na letošních zápasech beachvolejbalového Brno Beach Pro nebo finále ženské extraligy. Zdejší prostředí českým týmům vysloveně svědčí. Právě proto je pro nás důležité pořádat vrcholné mezinárodní soutěže a turnaje v Brně,“ dodal radní pro oblast sportu Tomáš Aberl.

Zdroj: Český volejbalový svaz

dne 22. listopadu 2023

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme