Brym: Jde o bezpečnost dětí na Bakalově nábřeží

12. 6. 2017

Levné a rychlé řešení nebezpečné dopravní situace před základní školou na Bakalově nábřeží vytvořením krajnice navrhuje zastupitel městské části Brno-střed za TOP 09 Martin Brym zároveň s výčitkou, že místní radnice už léta nepřišla s účinným řešením problému.

Každé ráno přiváží řada rodičů své děti na ZŠ Bakalovo nábřeží po příjezdové cestě, která nesplňuje podmínky pro bezpečný pohyb chodců a automobilů. Obousměrná místní silnice, která by podle norem měla být nejméně sedm metrů široká, je asi o třetinu užší. Neumožňuje ani bezproblémové projíždění aut v obou směrech, nemluvě o možnosti bezpečně zastavit a vypravit děti do školy.

Místostarostka za Zelené Jasna Flamiková, do jejíž působnosti doprava spadá, podle zastupitele Martina Bryma situaci ve skutečnosti ničemu nepomohla: „Paní místostarostka udělala pouze to, že do trávníku kolem silnice nechala umístit kameny, aby na něj nemohla vozidla najíždět. Situace se tím však zhoršila, protože auta nyní najíždí na chodník a přímo ohrožují děti, jdoucí do školy.“

Radnice tedy rozhodla instalovat na chodník zábradlí, které má chránit chodce, vůbec však neřeší, jak se budou auta navzájem vyhýbat, či jak budou ke škole přijíždět. Situaci má částečně ulehčit vybudování několika parkovacích míst typu K+R. Složitou dopravní situaci úzké silnice bez dostatku parkovacích míst v okolí to však ani zdaleka nevyřeší.

„Zvýšení bezpečnosti přitom lze dosáhnout snadno. Stačí upravit stávající nezpevněný pás kolem komunikace a rozšířit ji tak, aby umožňovala bezpečné vyhnutí protijedoucích vozidel. Pak nebude docházet k najíždění na chodník a ohrožení dětí. A náklady na takovou úpravu jsou zcela zanedbatelné,“ navrhuje zastupitel Městské části Brno-střed za TOP 09 Martin Brym.

Nezpevněným pruhem kolem komunikace myslí část trávníku, který by se například vysypal štěrkem. Pás zeleně ale nechce obětovat bez náhrady, úbytek travnaté plochy je podle něj třeba nahradit kultivovanou výsadbou stromů či keřů kolem silnice a školy. „Revitalizaci by si jistě zasloužil i park v blízkosti školy, mohlo by zde vzniknout příjemné místo pro odpočinek nejen dětí, ale i jejich čekajících rodičů,“ uzavírá zastupitel Martin Brym.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 12. června 2017

Štítky
Osobnosti: Martin Brym
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme