Brno usiluje o větší spolupráci na poli mikroelektroniky

11. 12. 2023

Brněnští radní na dnešní schůzi doporučili zastupitelům, aby na svém nadcházejícím zasedání schválili poskytnutí dotace zapsanému spolku Czech National Semiconductor Cluster. Ten sdružuje významné instituce z prostředí mikroelektroniky a polovodičů.

„Žijeme v době čipové. Bez čipů se neobejde telefon, počítač, auta, vstupní turnikety, pokladny supermarketů a vlastně žádná pokročilá technika. Vývoj a design čipů by se v blízké budoucnosti měl stát jedním z významných pilířů české ekonomiky. Brno má díky kvalitnímu technickému vzdělání a high-tech firmám dobrou výchozí pozici.  I proto tu na konci loňského roku vznikl spolek Czech National Semiconductor Cluster, který je složen z významných aktérů zabývajících se výzkumem a výrobou čipů. Jsou mezi nimi například Vysoké učení technické v Brně, CEITEC, společnosti TESCAN či Thermo Fisher Scientific a další české špičkové univerzity a firmy. Dotací ve výši 2 miliony korun chceme podpořit počáteční fázi aktivit spolku. Cílem je získat větší nezávislost na čínské produkci čipů a vytvořit z Brna významné dějiště v rozvoji tohoto sektoru,“ uvedla zastupitelka města Brna pro oblast spolupráce s výzkumnými organizacemi Anna Putnová.

Neinvestiční dotaci bude projednávat Zastupitelstvo města Brna na zasedání 12. prosince. Informace o spolku Czech National Semiconductor Cluster, který je součástí sdružení Silicon Europe, najdete pod odkazem www.semicz.cz.

Tiskové středisko MMB

V Brně dne 11. prosince 2023

Štítky
Osobnosti: Anna Putnová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme