Brno Beach Pro: Špičkový beachvolejbal na Sokolském koupališti

23. 8. 2023

Do města Brna míří beachvolejbal mezinárodního formátu. Na Sokolském koupališti už zítra startuje turnaj světové série Brno Beach Pro 2023. Šestnáctka ženských i mužských párů se popere o postup do hlavní soutěže, do které je přímo nasazeno vždy 12 nadějných týmů. A na nejvýše nasazených pozicích jsou české vlaječky. Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou a Jan Dumek s Jiřím Sedlákem jsou jedničkami svých kategorií. Vítěze fanoušci poznají už v neděli odpoledne.

„Mezinárodní plážový volejbal se vrací do jihomoravské metropole po dvou letech, a tak si brněnští fanoušci budou moci znovu užít ten nejlepší beachvolejbal, tentokrát na Sokolském koupališti Brněnské přehrady. Navíc, rok před olympijskými hrami v Paříži je pro českou beachvolejbalovou špičku tento turnaj ideální příležitostí pro zisk kvalitního bodového přídělu do světového žebříčku. Díky tomu budou mít čeští beachvolejbalisté lepší výchozí pozici pro nasazování do ostatních turnajů světové tour, včetně akcí vyšších kategorií Challenge nebo Elite 16,“ připomněl význam turnaje předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta.

brno-beach-pro-tk-foto-matous-muller-8

„Fanoušci se mají na co těšit, v Brně se jim totiž představí české jedničky Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou nebo mužský pár Jan Dumek a Jiří Sedlák. Vedle nové parťačky se objeví také populární Maki, tedy Markéta Nausch Sluková. Věříme, že se budou na Brněnské přehradě cítit všechny páry komfortně a fanouškům předvedou volejbalové výkony světové úrovně. Naším cílem je vytvořit jedinečnou atmosféru, a zvýšit tak oblíbenost beachvolejbalu v České republice. Publikum v Brně je navíc vždy unikátní, a tak kromě dr

amatických momentů očekávám také vynikající diváckou kulisu se spoustou volejbalových fanoušků,“ dodal Pakosta, který připomněl oblíbenost a dlouhou tradici plážového sportu u Brněnské přehrady.

Ze čtvrteční kvalifikace postoupí vždy 4 nejlepší páry do hlavní soutěže, kde doplní dvanáctku nasazených týmů. Ze čtyřčlenných základních skupin pak neporažené vítězné páry postoupí přímo do sobotního čtvrtfinále, kde budou čekat na soupeře. Osmifinálové duely proti sobě sehrají týmy, které si ve skupinové fázi připsaly jedno vítězství a jednu prohru. Nedělní program na centrálním kurtu bude patřit semifinálovým zápasům a duelům o medaile.

„Jsem rád, že se do moravské metropole opět vrací vrcholový beachvolejbal. Na kurtech Sokolského koupaliště si dává dostaveníčko špička tohoto elegantního a náročného sportu. Někde jsem četl, že hráč nebo hráčka beachvolejbalu vyskočí až třistakrát za jediný zápas. Respekt! Věřím, že brněnský turnaj upevní pozici našeho beachvolejbalu ve světě a přiláká k němu nové talenty. Děkuji pořadatelům tohoto mimořádného turnaje, za jejich nadšení a obětavost. Díky nim na březích Brněnské přehrady můžeme opět očekávat skvělou beachvolejbalovou podívanou. A já se spolu s vámi těším na skvělé a dramatické souboje na písečných kurtech,“ řekl před zahájením turnaje hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Primátorka města Brna Markéta Vaňková věří, že na světovou beachvolejbalovou tour v Brně vyjde i počasí a přinese tu pravou plážovou atmosféru. „Jedna z nejkrásnějších lokalit našeho města, Brněnská přehrada, bude dějištěm turnaje z okruhu Beach Pro Tour v kategorii Futures. Ten má pomoci zvýšit domácí beachvolejbalovou úroveň a dát možnost mladším hráčům, aby nabyli nové zkušenosti na mezinárodních akcích. Nebude chybět ani česká elita. Na kurtech se představí mimo jiné osmifinalistky z nedávného mistrovství Evropy ve Vídni Miroslava Dunárová s Danielou Resovou. Mezi muži se diváci mohou těšit na další účastníky evropského šampionátu Jakuba Šépku, Tomáše Semeráda a Tadeáše Trousila. Zveme všechny nadšence nejen z Brna a okolí, aby přijeli podpořit své oblíbené sportovce a držet jim palce při bojích o medaile,“ připomněla další jména Vaňková.

dsc-5970

Podle radního pro sport Tomáše Aberla je vedení města připraveno spolufinancovat tuto světovou akci i v budoucnu. „Jsme jako město poctěni, že můžeme na konci prázdnin hostit soutěž světové tour v beachvolejbalu. Obzvlášť rok před olympijskými hrami, kdy může brněnský turnaj domácím párům pomoct k postupu na kurty v Paříži. Proto jsme také akci na Sokolském koupališti podpořili. Věřím, že prostředí Brněnské přehrady a kvalitní sportovní zážitek přilákají do našeho města fanoušky plážového volejbalu z celé republiky a okolí. Všechny Brňany bych chtěl pozvat, aby přišli společně fandit českým dvojicím v bojích o medaile a body do světového žebříčku,“ vyzval sportovní veřejnost radní Tomáš Aberl.

Fanoušci beachvolejbalu budou mít možnost podpořit hned 12 českých týmů. Pořadatelé jim k tomu přinášejí i speciální zážitek. Díky partnerství s Dopravním podnikem města Brna mají držitelé vstupenek bezplatně k dispozici plavbu parníkem po Brněnské přehradě až do areálu turnaje. „Pro fanoušky beachvolejbalu jsme společně s pořadateli akce připravili překvapení. S platnou vstupenkou na daný hrací den turnaje bude možné jet zdarma naší lodí a využít ji jako přívoz, či si plavbou po přehradě zkrátit čekání na oblíbené hráče,“ prozradil Jan Seitl, dopravní ředitel DPMB.

O doprovodný program a atmosféru se při utkáních postará sehraná moderátorská rozhlasová dvojice Miroslav Lenc a Mikuláš Jáša, které doplní volejbalový expert Jakub Ulč. Hudební doprovod přidá DJ Flux, hvězda ve svém oboru, který v roce 2014 získal 3. místo v soutěži DMC World DJ Finals v Londýně.

Předprodej vstupenek na turnaj Beach Pro Tour Brno Beach Pro kategorie Futures běží v síti Ticketportal https://www.ticketportal.cz/event/Brno-Beach-Pro-2023.

Partnery turnaje Brno Beach Pro jsou Český volejbal, Národní sportovní agentura, UNIQA, Skupina ČEZ, Statutární město Brno, Jihomoravský kraj, Dopravní podnik města Brna a Rádio Krokodýl.

Zdroj: Český volejbal

V Brně dne 23. srpna 2023

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme