B. Straka (TOP 09): Socialisté navrhují neprůhledná pravidla a chtějí to svést na Brusel

15. 4. 2014

Ve středu 16. 4. 2014 Evropský parlament projedná návrh nařízení "o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů". Oproti původnímu záměru dává socialistický pozměňovací návrh Pavla Poce neskutečnou rozhodovací pravomoc úředníkům a bianko šek ekobyznysmenům s obrovskými prostředky na vymýcení tzv. nepůvodních druhů.

Podle původního návrhu Evropské komise mělo nařízení upravovat jen regulaci 50 jednoznačně problémových a jasně vyjmenovaných druhů. Pozměňovacího návrh zpravodaje Pavla Poce (ČSSD) už ale konkrétní druhy nezmiňuje. O zařazení na černou listinu druhů tak budou rozhodovat úředníci na základě "posouzení rizika“, přestože pravidla tohoto posuzování nejsou jasně definována.

V legislativním návrhu se velmi často zmiňuje nejen personálně náročný "monitoring invazivních druhů", ale objevuje se tu také klauzule, která umožňuje zavést opatření proti neevropským druhům, které sice nejsou považovány za invazivní, ale mají způsobilost stát se v budoucnu invazivními. „Toto je dokonalý trojský kůň ekobyznysmenů, který umožní i v případě pouhé domněnky o škodlivosti, dát na černou listinu libovolný druh rostliny nebo živočicha, který pak budou z přírody odstraňovat za dotace z EU,“ komentoval návrh, který podrobně sleduje odborná veřejnost, Bohumil Straka – myslivec, předseda výboru Mezinárodní asociace pro sokolnictví IAF a kandidát do EP za TOP 09.

„Existuje obava, že celé tažení proti nepůvodním druhům není motivováno snahou o praktickou ochranu přírody, ale novým obrovským byznysem (již jsou vyčleněny miliardy Eur), který by vyvolal boj s nepůvodními druhy,“ obává se Straka nárůstu korupčního potenciálu u dotčených úřadů.

Konkrétně pozměňovací návrh pod číslem 98 Pavla Poce umožňuje chovatelům držet jedince dotčených druhů pouze 12 měsíců "nebo je humánním způsobem usmrtit, a vyčerpat tak populaci, kterou vlastní." Řadovým občanům, kteří nesplní přísné podmínky pro dožití "členské státy uvedené jedince odeberou a zajistí, aby byli ušetřeni zbytečné bolesti, úzkosti či utrpení." „Pokud návrh projde, hrozí reálné nebezpečí, že byrokraty nic nezastaví. Nepochybně nepůvodním druhem jsou i akvarijní rybičky nebo papoušci. Kam až půjde nařízení bez hranic a omezení? Mají se například sokolníci, mezi které patřím, obávat, až přijde pokyn z inspekce životního prostředí, abych mého vzácného vycvičeného cizokrajného dravce odevzdal a on byl utracen?“ pokládá si otázku Straka a varuje před přijetím tohoto návrhu.

Oficiální dokumentace - Návrh nařízení "o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů" je ke stažení na:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2014-0088+0+DOC+XML+V0//CS#title1

Více informací:

www.straka.eu
straka@straka.eu

Petr Štědronský, krajský manažer
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme