Anna Putnová (TOP 09): Podporuji děti v pohybu

16. 8. 2011

Poslankyně Anna Putnová pokračuje ve svém rozhodnutí podporovat děti v pohybu.

Fyzická kondice a fyzická zdatnost našich dětí se rapidně zhoršují. Změnil se způsob života, děti tráví více času u počítačů, změnily se stravovací návyky. Během poslední dekády se zvýšil počet dětských diabetiků a dětí s nadváhou. Statistiky vydávají varovná čísla: podíl dětských diabetiků do 6let věku činí téměř 7 %. Česká republika se tak dostala na přední místo v celosvětovém žebříčku. 12% dětí ve věku 6-12 let má nadměrnou hmotnost.

„Nejsme jedinou vyspělou zemí, která čelí těmto problémům, proto se fyzické kondici, především dětí, ve světě věnuje stále více pozornosti,“ řekla Putnová. „Rozhodla jsem se založit Nadační fond Zdravé dětství, jehož smyslem je poukázat na závažnost tématu a konkrétními kroky přispět ke zlepšení situace,“ doplnila Putnová.

Začít je třeba již u dětí v mateřských školách a mladších žáků, tj. na prvním stupni základních škol. V tomto věku se vytvářejí stravovací návyky a děti si budují svůj vztah k pohybu.

„Během krátké doby od založení fondu se přihlásily desítky lidí a uskupení, které mají podobné cíle“, říká Putnová.

Jedním z nich je i PhDr. Hana Toufarová, spoluautorka iniciativy Českého svazu aerobiku fitness a tance FISAF.cz pod názvem Česko se hýbe. Hana Toufarová je organizátorkou sportovního víkendu v brněnském centru Olympia.

Je rovněž majitelkou a hlavní trenérkou ve sportovním klubu Aerobik Centrum Brno. Tato nezisková organizace programově zajišťuje v sobotu a neděli  20. a 21.8. nabídku sportovních aktivit SPORTeen Brno 2011, spojenou s ukázkami jednotlivých sportů.

„Chceme touto nabídkou oslovit děti a jejich rodiče, aby pamatovali na zařazení pohybu a sportovních aktivit v nadcházejícím školním roce a představit alespoň některé sportovní kluby z Brna. Návštěvníci Olympie se mohou těšit na ukázky sportovního aerobiku, baseballu, ukázky karate, exhibici na kolečkových bruslích, či skákacích botách. Součástí  programu bude také konzultace se specialistkou na stravování a výživu Dr. Kramářovou“, řekla Hana Toufarová.

„Naší snahou je přilákat k pohybu co nejvíce dětí, aby si k němu vytvořily pozitivní vztah, proto jsem ráda podpořila tuto mimořádnou iniciativu. Paní Toufarová je velmi úspěšná trenérka závodnic ve sportovním aerobiku a fitness týmech, ale velice oceňuji, že chápe sport nejen jako soutěž, ale především jako možnost zažít radost z pohybu,“ dodala Putnová.

Akce se uskuteční v sobotu a v neděli 20. a 21.srpna  ve vstupní hale nákupního centra Olympia Brno od 11-18hod.

Anna Putnová
předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme