Vitula: V Židlochovicích třídíme více, za odpad platíme méně

7. 1. 2020

Když jsme před pěti lety zaváděli nový systém svozu odpadu, mnozí kroutili nevěřícně hlavou. Barevné popelnice do každé domácnosti? To přece nemůže fungovat!

Dnes jsme tak v polovině cesty. Třídíme o hodně víc. A za svoz platíme méně i přesto, že odpadu je celkově o něco více. Proč?
Nejprve je potřeba si trochu osvětlit systém poplatků za svoz. Zákon definuje, jaké položky může obec občanům přeučtovávat (poplatky za svoz, ukládání odpadu na skládku atd.) a také maximální možnou výši, kterou může obec od občanů chtít. Před zavedením třídění v domácnostech jsme od každého občana chtěli 650 Kč na hlavu a rok a přitom jsme jako město ještě 1,5 milionu ročně dopláceli.
V loňském roce jsme se dostali do situace, kdy jsme směsného odpadu měli tak málo, že po odečtení výnosů z Ekokomu za tříděný odpad město nedoplácelo vůbec nic. Současně víme, že i při snížení částek na 600 Kč na občana, který se neúčastní systému a 400 Kč na občana, který je v systému zapojený, na tom letos budeme stejně. Takže jsme vydělali všichni. Občané i město společně.
Čeká nás ještě dlouhá cesta. Cílem je, abychom odpadu produkovali co nejméně. Ale jsme rádi, že se ukazuje, že je to cesta nejen správná ale i výhodná. 

Jan Vitula,

starosta města Židlochovice, náměstek hejtmana JMK

V Židlochvoicích dne 7. ledna 2020

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme