Válek: České zdravotnictví potřebuje kompletní restart.

5. 10. 2021

Prevence je základ veškeré zdravotní péče. Pokud na ni dbáte, lékaře obvykle dlouho nepotřebujete. Proto prosadím lepší úhradu, dostupnost a kvalitu preventivních programů. Již více než rok dávám dohromady s pracovníky z ministerstva školství, zemědělství a zdravotnictví řešení, jak dostat dietní jídla, např. pro celiaky, diabetiky nebo lidi s laktózovou intolerancí do škol. Snažím se obecně najít způsob, jak podpořit lokální producenty zdravých potravin.

Nutný je taky celkový restart zdravotního systému, který naše země potřebuje jako sůl. Zdravotní péče musí být nejen dostupná, ale také kvalitní. A zdravotní pojišťovny musí začít plnit svou roli. Péči hradit, zajistit její dostupnost a kvalitu a vše průběžně kontrolovat. Pokud Vám chybí v okolí lékař a Vy si platíte řádně pojištění své zdravotní pojišťovně, čí je to chyba?  Samozřejmě pojišťovny - to ona má lékaře nasmlouvat a zaplatit ho. 

Je na čase, aby se ministerstvo zdravotnictví zase začalo zabývat i těmito „běžnými“ problémy. Zaslouží si to lékaři, zdravotníci, ale především my všichni jako pacienti.  

Prof. MUDr. Vlastimil Válek, kandidát č. 3 koalice SPOLU

V Brně dne 5. října 2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme