Třetina: Proč dárek ženě kupuji na poslední chvíli?

21. 12. 2021

Vánoce jsou pro mě především svátky rodinné. Stejně jako když jsem byl malý kluk, i dnes dbám na to, abychom se jako rodina sešli. Nemusí to být ale až o Vánocích, setkáváme se tradičně celý advent.

Mám Vánoce tak rád, že pro mě začínají už na podzim, kdy koupím své ženě první vánoční dárek. Pravda je, že nikdy nevydržím jí ho nedat hned, takže pak těsně před Štědrým dnem, na poslední chvíli ještě narychlo obstarávám dárek náhradní, skutečně vánoční.

U nás v Moravském Krumlově se na Vánoce připravuje celé město. Všechno začíná první adventní sobotou, kdy pořádáme tradiční Pohádkové Vánoce v Krumlově. Vloni a letos nám to tedy zkazil Covid, ale napřesrok zase jistě budou. Jsou to koncerty, dětské dílny, výstavky, ohňostroj, řemeslný jarmark a hlavně – rozsvícení vánočního stromu. Ten pak zdobí Krumlov až do Tří králů.

Na první adventní neděli se pak setkáváme jako rodina. Máme společný slavnostní oběd a já se vždycky těším, že se zase budu cítit jako král – máme totiž tři dcery. Jsou už dospělé, takže se nescházíme všichni úplně často. Je to krásná rodinná tradice a myslím, že se na ni těšíme všichni. Společně pak jdeme na náměstí, kde se slavnostně zapaluje první svíce na adventním věnci. Pro mě, jako starostu je to povinnost velmi milá a radostná.

Neopomenutelný je také příchod svatého Mikuláše. Ten totiž úřaduje u nás na zámku a je to veliká slavnost pro stovky dětí z Krumlova. Na zámku je i peklo zabydlené čerty a ďábly, kteří přijíždějí do nádvoří na koních. Děcka pak musí před pekelníky předstoupit se svými hříšky. Leckterý lotřík zkrotne, když jde do rudě nasvíceného sklepení. Čerti jsou ale vlastně hodní, tak i toho největšího sígra propustí k andělům, kteří děti doprovázejí k laskavému svatému Mikuláši. Tady je čeká sladká odměna. Sám se vždycky na mikulášský večer stávám andělem, opravdovým úctyhodným barokním andělem, která nosí velkou voskovici. Neskutečně mě celé to divadlo baví. Děti to milují a já jsem rád, že náš krásný, dnes už opravený zámek žije. Vytváří se tak skvělá sousedská komunita, která dělá náš Krumlov tak výjimečným.

Samotné Vánoce slavíme tradičně, s kaprem, salátem a cukrovím. Ale nejdůležitější je pro mě, když se doma sejdeme všichni. To je čím dál vzácnější, za to nejkrásnější dárek.

Tomáš Třetina, senátor, starosta Moravského Krumlova

V Moravském Krumlově dne 21. prosince 2021

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme