5. 10. 2020

S jakým programem kandidujete a na čem jste postavili kampaň?

Na spolupráci. Jsem společný kandidát šesti stran, které se spojily, aby voličům nabídly jednoho kandidáta a jeden program pro Znojemsko. Celá má kampaň je o spolupráci a konkrétním plánu pro region. Zveřejnil jsem dvě desítky projektů v konkrétních obcích, ve kterých se chci angažovat.

Kolik Vaše kampaň stála a z čeho byla financována?

Náklady by neměly přesáhnout milion korun. V tuhle chvíli jsou všichni dárci zveřejněni na webu. Vážím si podpory lidí, jako je Ondřej Kania, který provozuje skvělou školu. Sám jsem do kampaně vložil 200 000 korun. 

Jaká je Vaše první priorita, tedy čeho chcete v Senátu dosáhnout?

První věcí, kterou se budu zabývat, je doprava. Chci pomoci s obchvatem Znojma a dosáhnout toho, aby se tu nestavělo na základě už dávno neplatných úvah o nových silnicích. V Senátu budu prosazovat svůj plán pro Znojemsko. Jsem starosta, proto se budu velmi zajímat o zákony, které mohou přímo ovlivnit životy lidí u nás. Například stavební zákon.

Proč by Vás lidé měli volit?

Protože Znojemsko potřebuje odhodlaného senátora, který má širokou podporu stran, hnutí, ale i osobností. Spolupráce, o kterou se opírám já, je klíčová pro to, abych mohl pomoci projektům, které tu stojí, jako je obchvat Znojma nebo záchrana Louckého kláštera. Když se to povedlo se zámkem v Krumlově, půjde to i jinde.

Můj program oslovil lidi jak ve Znojmě, kde jsem první kolo vyhrál, tak na našem venkově. Je to pro mě závazek. Slibuji, že o Znojemsku i v Praze bude slyšet. Mí voliči jsou ze Znojma i z venkova a to je podpora, na které chci stavět.

Ve kterém výboru v Senátu byste chtěli zasednout?

Jsem profesí učitel. Rád bych pracoval ve Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, důležitý pro mě je i výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Je v současnosti nějaký projednávaný zákon, který byste chtěl jako senátor zamítnout, nebo ho vrátit do Sněmovny s pozměňovacími návrhy?

Budu velmi pečlivě číst návrh nového stavebního zákona. Musíme stavební řízení zkracovat, ne prodlužovat. V tuhle chvíli jsem velmi opatrný. 

Jakou roli Senátu očekáváte v době pandemie a jak byste Vy sám chtěl přispět k návrhům řešení?

Jako senátor podpořím návrh zákona o odškodnění firem, který hrozí, že budou zavřený díky epidemii Covidu. Je to jeden z nejrozumnějších návrhů, které se teď budou projednávat.

Nezapomeňte prosím, že žádné lísky nepřijdou domů. Volby ale přesto v pátek a v sobotu jsou a vše dostanete ve volební místnosti.

Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova a kandidát do Senátu za Znojemsko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme