5. 4. 2021

Před necelým měsícem si TOP 09 v Brně zvolila nové vedení. Předsedou se stal teprve dvaatřicetiletý IT vývojář Tomáš Aberl, a jak sám prohlásil, má s regionální organizací velké plány.

Tomáši, co Vás vedlo k tomu ucházet se o funkci předsedy?

TOP 09 má (nejen) v Brně obrovský potenciál, který se, bohužel, v posledním období nepodařilo adekvátně zužitkovat. Přitom máme tolik skvělých nápadů a odborníků, kteří je umí dotáhnout do konce. Máme v Brně spoustu zkušených členů, kteří mají zapálení a chuť pracovat. Pokud se spojí síly zkušeností s dravým mládím, věřím, že to bude fungovat. A to byla má motivace, chci to tady postavit na nohy a veškerou svoji energii soustředit na to, abychom zase byli magistrátní stranou a uspěli i na radnicích v městských částech. Vždyť komunální volby nás čekají už příští rok.

Jste mladý, je Vám 32 let, politickou funkci zatím nemáte, ačkoli jste na kandidátce SPOLU do sněmovních voleb. Jak se perete s fungováním s politicky zkušenějšími kolegy?

Musím říct, že spolupráce zatím funguje opravdu na výbornou. Jsem rád, že TOPka v Brně se toho nezalekla a dala šanci mladé krvi, a to teď nemluvím jen o sobě, ale celé vedení brněnské organizace je takto namíchané. Máme tam opravdu zkušené harcovníky a k tomu mladé členy, plné energie.  Myslím, že právě to je ta cesta k lepší budoucnosti - mladí dostanou šanci se ukázat a záda jim kryjí zkušení matadoři, bez kterých se můžou občas ztratit. Abych byl konkrétní, mojí místopředsedkyní je bývalá poslankyně, vysokoškolská pedagožka, paní docentka Anna Putnová a je radost čerpat z jejích zkušeností. Umí mé smělé nápady občas usměrnit správným směrem. Věřím tomu, že právě tohle dnešní moderní politika potřebuje a může to nejen naši stranu, ale i celé Brno posunout vpřed. 

Takže se dá říct, že jsou vaše nápady spíš ambicióznější, nebo se naopak držíte při zemi?

Přesně o tom mluvím, mé nápady jsou ambiciózní, ale dobře vím, že k nim musím přistupovat taky střízlivě. Už se mi mnohdy osvědčilo vše 3x zvážit, a především poslouchat i názory druhých. Teprve pak takový konsenzus začne dávat skutečný smysl a vznikne něco, co má opravdu hlavu a patu. A tak jsem to už od začátku nastavil v brněnské Topce. Mým cílem je především lidi u nás vést, ne je řídit. Dávat na stůl nápady, ale nechat mluvit i ostatní a pomáhat jim se rozvíjet. Umím svůj názor i změnit, pokud opravdu vidím, že jsem se mýlil. Takové uvažování bych si přál u všech politiků. Pokud se taková komunikace nastaví, tak ji i ostatní najednou snadno přijímají, a to mě na TOP 09 nejen v Brně opravdu velmi těší.

Komunální volby jsou sice daleko, ale vy jste se pustil s vervou do práce. Kam bude mířit TOP 09 v Brně pod Vaším vedením?

Především chci zdůraznit, že TOP 09 je pravicová strana, to znamená zodpovědná strana, která chce dělat politiku tak, aby svoboda jedince byla klíčová, a abychom nemysleli jen na teď, ale především na budoucnost. Během 3 týdnů se nám už podařilo sestavit okruhy, kterými se TOPka v Brně bude podrobněji zabývat, a složili jsme týmy lidí, kteří na nich budou pracovat. Brzy vám vše postupně představíme. Kdybych to měl shrnout, jde nám především o kvalitu života v Brně. Chceme ukázat lidem, že to jde zkrátka ještě líp. Plno věcí se přitom už povedlo, ale je zde mnoho aspektů, které se dají zlepšit. Jsme si vědomi toho, co se v Brně děje a musím říct, že v řadě oblastí postupujeme skutečně vpřed. Víme, že kritizovat umí každý, a nám proto půjde o předložení konkrétních nápadů, než pouze o věčnou kritiku bez předložení jasného plánu, jak danou situaci řešit. Mým velkým cílem je, aby TOP 09 byla v Brně zase jasně čitelnou a viditelnou stranou.

Na co se tedy můžeme těšit?

Jak říkám, vše se teprve rodí, ale jsou oblasti, které jsou pro nás klíčové. Půjde nám o zodpovědné vedení města s důrazem na kvalitní bydlení, dobrou dopravu, kvalitní školství a podporu kultury, a životního prostředí. V současné chvíli můžete vidět například našeho člena Michala Doležela, který se zabývá ochranou architektonicky vyznaných brněnských staveb, jako je např. areál Mosilana. Čeká nás také horká fáze kampaně do sněmovních voleb a s naším lídrem prof. Vlastimilem Válkem budeme usilovat, aby je koalice SPOLU vyhrála. Současně chceme více komentovat dění v Brně a říct lidem, jak bychom si to představovali my. A abychom přinesli Brňákům i něco na odlehčení, tak jsme spustili na našich sociálních sítích kampaň spojenou s tématem návštěv zajímavých míst v Brně, o kterých ale málokdo ví. Přitom s příchodem jara a omezeným možnostem, jsou návštěvy těchto míst nejen příjemným zpestřením, ale určitě stojí zato se tam podívat, a zvládnete to i v rámci jednoho okresu.

Monika Dvořáková, asistentka KM TOP 09 JMK

V Brně dne 5. dubna 2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme