Prezidenta přivítal s Havlem na klopě.

Vyjádření Jana Vituly k návštěvě pana prezidenta

4. 12. 2014

Placka s prezidentem Havlem připnutá na klopě mého obleku při příležitosti návštěvy M. Zemana v Židlochovicích vzbudila poměrně velké emoce. Proto bych rád vysvětlil, proč jsem tak učinil.

Takřka polovinu svého dosavadního života jsem prožil za vlády komunistické strany a mám v poměrně živé paměti, jak tehdejší doba vypadala. Nemám naštěstí osobní vzpomínky na nacismus a brutalitu 50. let, takže při pomyšlení na onu dobu mi vyvstává spíše představa zahnívající mršiny končícího socialismu, který byl spíše směšný a únavný než nebezpečný. I přesto si však živě vzpomínám na strach říci něco veřejně, promluvit pravdu o stavu společnosti.

Velmi jsem si proto cenil postojů V. Havla, který, vycházeje z historie našeho národa a vědomí, že jen pár let 20. století bylo pro náš národ skutečně svobodných, neváhal věci veřejně pojmenovat pravými jmény. A se stejnou odvahou v době, kdy byl prezidentem, hovořil o lidském právu na svobodu pro kteréhokoliv člověka na světě. Sklízel za to mnoho nevděku, ale také řadu sympatií. Svým působením tak vybudoval ČR pověst malého, ale odvážného státu.

Nyní, po peripetii s prezidentem sběratelem (ať už titulů nebo tužek), usedl do křesla prezidenta člověk, který neváhá prohlásit o blízkém evropském státu, že by mu doporučoval "finlandizaci". Je potřeba říci, že finlandizace není forma neutrality, ale odevzdání svobodného rozhodování o osudu svého státu do rukou Moskvy. Myslím, že obzvláště Česká republika se svými vzpomínkami na Mnichov, kdy nás opustili všichni, ve které jsme vkládali své naděje, a srpen 68, kdy si nás tehdejší Sovětský svaz vojensky podrobil, by měla být první, kdo hlasitě volá, že svoboda je nedělitelná!

Neprotestoval jsem tak proti člověku, který se kymácel u korunovačních klenotů, ani proti člověku, který používal vulgární výroky v přímém přenosu. To náš národ přežije. Protestoval jsem proti člověku, který opovrhl svobodou jiného národa.

Snad je tento můj postoj pochopitelný alespoň těm, kteří stejně jako já považují lidskou svobodu a důstojnost za prvořadou hodnotu

Více k návštěvě prezidenta naleznete zde.

Jan Vitula

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme