7. 7. 2020

Dnes, když píšu svůj příspěvek do Řeči je neděle, 7. června 2020. Před 100 lety, 7.  června 1920 bylo pondělí. Napadne vás někdy otázka: co se tehdy dělo? Jaké bylo počasí, co se nosilo, jaké bylo oblíbené jídlo, jaká písnička, co se psalo v novinách? Co politika? 7. června 1920 byla například podepsaná Brněnská smlouva, mezinárodní dohoda mezi Československem a Rakouskem o státním občanství a ochraně menšin. A třeba Dům halenek na Běhounské 1 v Brně podal toho dne inzerát s   akcí “3 dny halenek”.
Zkusme se každý měsíc přenést přesně o 100 let zpět a podívejme se, co se dělo, jaký byl život našich předků. A protože máme tentokrát prázdninové dvojčíslo, tak se přeneseme hned do dvou měsíců, července a srpna. A zrovna v červenci 1920 se narodila moje milovaná babička Anička.

Červenec, srpen 1920

Dle údajů z ČSÚ žilo ve městě Brně roku 1920 221 742 obyvatel.

Písničkou roku 1920 byla “Písnička mládí” autorů Jiřího Černého a Eduarda Basse. Patřila k nejznámějším písním kabaretu Červená sedma. Prý byl její vznik inspirován taneční zábavou v kolínské restauraci.

3. července slavili brněnští legionáři 3. výročí vítězství u Zborova. Oslavy probíhaly v Besedním domě, hrála posádková hudba, obecenstvo vyslechlo přednes básně Zborov.

11. července se narodila divadelní a filmová herečka Dana Medřická.

15. července zničil rozsáhlý požár v Královopolské strojírně budovu modelárny i skladiště.

28. července rozhodla konference ve Spa (Belgie) o rozdělení Těšínska mezi Československo a Polsko a definitivně stanovila hranice tohoto území.

31. července se hrálo fotbalové exhibiční utkání mezi výběrem Brna a reprezentačním mužstvem pro OH v Antverpách. Zápas proběhl na hřišti v Židenicích a naši borci nevyhráli.

8. srpna byla otevřena sokolovna v Obřanech na Mlýnském nábřeží.miéru

8. srpna pořádal český veslařský klub v Brně na řece Svratce mezinárodní veslařské závody.

21. srpna mohli filmoví příznivci shlédnout premiéru filmu Jindra, režiséra Oldřicha Kmínka. Film vyprávěl o venkovské krásce, kterou ztvárnila Nina Laušmanová.

Po celý červenec a srpen bylo v Lidových novinách inzerováno, že za 1 korunu lze vyhrát nový domek v ceně 80  000 korun.

Informace jsem vyhledávala na internetu, z různých encyklopedií, wikipedie apod. Budu se takto snažit najít každý měsíc nějaké události, hlavně z Brna, ale i odjinud, které se odehrály přesně před 100 lety.

Mgr. Dana Malíková

Štítky
Osobnosti: Dana Malíková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme