Kunc: Hraniční kontroly připomněly dobu před zavedením Schengenu

3. 5. 2017

Chorvatsko je země, kterou známe hlavně z letních dovolených, méně už o ní víme jako o zemi, která je vně Schengenského prostoru (mj. z důvodu dlouhé a nekontrolovatelné hranici s Bosnou a Hercegovinou).  Z důvody kontroly vnějších hranic státu EU bylo nařízeno, že doklad každého občana, který překročí takovouto hranici, musí být ověřen v schengenském informačním systému (SiS).  Toto nařízení však v praxi znamenalo totální kolaps např. na hranicích mezi Slovinskem a Chorvatskem a to i v době mimo hlavní sezónu, kdy do země jen z České republiky přijíždí až 800tis občanů.

Měl jsem tu možnost zažít si kontroly na hranicích během Velikonoc. Byť proti hlavní sezóně byl provoz takřka nulový, kolony před hraničním přechodem měly několik kilometrů a doba odbavení se protáhla až na dvě hodiny. Během letní sezóny by došlo k totálnímu kolapsu a na hranicích by zůstaly stovky rodin uvězněny mnoho hodin.

Turismus je pro Chorvatsko velmi důležitým zdrojem příjmů, tvoří 15 - 18 % HDP, ve spojitosti se současnými velkými problémy společnosti AGROKOR (obdoba našeho známého holdingu AGROFERT), která se podílí na HDP takřka 15% dílem a zaměstnává přímo desítky tisíc lidí a další desítky tisíc v navazujících službách, by takový výpadek z příjmu turismu mohl vést v této zemi k obrovským finančním problémům.

Při svém setkání s jeho excelencí panem velvyslancem Vladimírem Zavázel jsem  o tomto problému velmi dlouho diskutoval, následně jsem při své návštěvě v Evropském parlamentu tento problém blíže představil zástupcům frakce EPP (European People’s Party, jejíž součástí je také TOP 09).

Je více než potěšující, že ve velmi krátké době došlo k přehodnocení tohoto nařízení alespoň v této části Evropy a že občané okolních států včetně těch z České republiky budou moci v létě opět bez starostí odjet do zahraničí a nebát se dlouhé hodiny trvajících kontrol na hraničních přechodech.

Už si ani neuvědomujeme, že takové kontroly byly před zavedením Schengenského prostoru zcela běžné. Dnes už jsme si zvykli na to, že svobodně můžeme projet celou Evropou, aniž by nás vlastně kdokoliv kontroloval. I to je velký výdobytek Evropské unie, na který se zapomíná a který bychom si měli připomínat neustále. Můžeme svobodně cestovat či podnikat v ostatních státech EU, legislativa všech států je vzájemně koordinovaná a provázaná to je to, o čem bychom měli více mluvit se svými přáteli a známými, nikoli o euronesmyslech, které šíří populistické strany.

Petr Kunc (TOP 09), člen zastupitelstva JMK

V Brně, 3. května 2017

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme