Domov, práce i služby do 15 minut? Taková mají být moderní města

7. 9. 2022

Michal Sedláček působí jako hlavní architekt města Brna a v budoucnosti jeho i dalších českých měst má jasno. “Zeleň a celkově klima ve městě, dostupné bydlení a doprava,” popisuje nejdůležitější témata, kterým by se chtěl v Senátu věnovat. O tom, jak má veřejný prostor vypadat, má jasnou představu. Zkušenosti získával především v zahraničí. Krátce po sametové revoluci odešel do New Yorku, kde získal práci v architektonické kanceláři Marlo & DeChiara a mimo jiné pracoval u Franka Gehryho, autora Tančícího domu. 

 

Co byste rád prací v Senátu změnil a zlepšil? 

Mým cílem je jako senátor pokračovat v tématu, které je mi nejbližší – v rozvoji města. Chci se zasadit o to, aby v České republice byly podmínky pro vznik měst, kde lze dobře bydlet, pracovat a trávit volný čas, měst pro všechny generace s živými ulicemi, náměstími a parky.

Kandidujete v Brně. Jaký máte k obvodu vztah? Čím chcete svému obvodu pomáhat? 

Jako brněnský rodák a jako hlavní architekt mám celé Brno prochozené a prozkoumané. Na každou část mám vzpomínky, například na Vinohradech jsem byl na procházce s architekty v době, kdy se Vinohrady stavěly. V Černovicích, v Maloměřicích a v Obřanech jsem míval letní tréninky, když jsem hrával hokej, a přes Tuřany a Chrlice jsem jezdil k babičce na kole. Nejen pro svůj obvod, ale pro celé Brno mám vizi moderního města, Brno jako nejlepší velké město k žití v České republice. 

 

Co byste vzkázal lidem, kteří polemizují o smyslu horní komory? 

V mnoha státech mají lidé velkou důvěru v Senát a senátoři a senátorky mají větší uznání než poslanci. Například v Kalifornii je přes 50 kongresmanů a kongresmanek, ale pouze 2 senátoři.

 

Podle aktuálního průzkumu CVVM má Senát důvěru 33 procent společnosti. Co byste dělal vy jako senátor pro zlepšení vnímání důvěryhodnosti Senátu? 

Vnímám, že se za poslední čtyři roky horní komora Parlamentu změnila, osamostatnila a je schopna otevírat nová témata. Senát vzbuzuje naději a jistotu, že se ráno nevzbudíme do státu, který má blíž na východ než na západ. K tomuto zlepšenému vnímání chci přispět i já. Za jeden ze svých úkolů pokládám práci na novele stavebního zákona.

 

Jako architekt jste působil mimo jiné v USA i Rusku. Kterou zemi máte raději? A proč jste se nakonec vrátil domů do Brna? 

V porovnání jednoznačně vítězí Spojené státy, především Jižní Kalifornie. Počasí, příroda, oceán, architektura a optimismus Kaliforňanů. Vždy jsem se plánoval vrátit do Brna. Důvodů bylo několik, jedním z nich byl i věk mých rodičů. 

 

Jak jsou na tom česká města v současnosti s důrazem na kvalitu veřejného prostoru? 

Veřejná prostranství jsou pro kvalitu života důležitější než vlastní budovy. V tomto ohledu města v České republice udělala obrovský skok dopředu. Šedá náměstí a ulice s asfaltovými povrchy a neudržované parky se proměnily za posledních 10 až 15 let v příjemná místa. Nejedná se už o osamělé „ostrůvky krásy“, ale o souvislé celky.

 

Co je největším problémem současných českých měst? 

Zeleň a celkově klima ve městě, dostupné bydlení a doprava.

 

Některá velká města v celé Evropě se snaží regulovat automobilovou dopravu ve svých centrech. Je to cesta k tomu, aby se nám všem žilo lépe? 

Ve skutečnosti zatím nemáme univerzální odpověď, jak vyřešit dopravu ve velkých městech. Nejúspěšnější se jeví kombinace kvalitní městské hromadné dopravy, P+R („zaparkuj a jeď“) parkovacích domů, podpora cyklo a pěší dopravy a vyloučení tranzitní dopravy přes město (například prostřednictvím dokončení velkého městského okruhu). Řešením je také takzvaný koncept “města krátkých vzdáleností”. V takovém městě je vše potřebné, tedy bydlení, práce, škola a služby, ve vzájemné vzdálenosti do 15 minut. Obyvatel takového města nemusí cestovat do jiných městských částí, čímž se snižují nároky na automobilovou i městskou hromadnou dopravu.

 

Kdybyste měl jmenovat jednu stavbu, která po Sametové revoluci udává tón české architektury, jaká by to byla? 

Vzhledem k tomu, že jsem u architekta Franka Gehryho několik let pracoval, nemůžu nezmínit Tančící dům v Praze. Byla to první významná stavba od zahraničního architekta v České republice.

 

Co byste nám doporučil ve svém volebním obvodu k vidění? 

 

  • Maloměřice a Obřany – lom Hády

  • Líšeň – Mariánské údolí

  • Vinohrady – Galerii MY DVA od architektů Chybík+Kristof

  • Židenice – hřiště Bzzzukot

  • Černovice – sochu Josefa II v psychiatrické léčebně

  • Slatina – BRuNO family park

  • Tuřany – letištní budovu od architekta Petra Parolka

  • Chrlice – Velké Splavisko a biocentrum

  • Brno-jih – sportovní areál Komec

  • Bohunice – vyhlídku na Červeném kopci

Michal Sedláček, kandidát do Senátu ve volebním obvodě č. 58

V Brně dne 7. září 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme