Bernard: Sídliště Labská brána musí být především funkční

13. 5. 2020

Ve Starém Lískovci v tomto roce začínají velké dopravní stavby. Jedná se o obnovení železniční zastávky, následné prodloužení trolejbusové linky k této zastávce, především ale začíná stavba léta očekávaného prodloužení tramvajové trati z Osové do kampusu. S tím samozřejmě souvisí i budoucí výstavba v prostoru tzv. Labské brány, kde je naplánovaná také jedna zastávka. Výstavbu umožňuje aktuální návrh územního plánu města Brna, který počítá se stavbami vysokými přes 40 metrů. Může se tím změnit panorama celého jihozápadu Brna, což vyvolává velké vášně.

Je zde požadavek části obyvatel, aby budoucí stavby nepřevyšovaly okolí. To je sice legitimní názor, přiznejme si ale, že i přes historii Starého Lískovce, která sahá prokazatelně až do 14. století, zde naprostá většina lidí bydlí díky masivní výstavbě sídliště v 70. letech. Nebral se tenkrát nejmenší ohled na starousedlíky v jejich jednopatrových domcích. Neštěstí původních Starolískovečáků dobře ilustruje i to, že dnešní obyvatelé paneláků nesouhlasí ani s tím, aby vedle nich stály o něco vyšší „paneláky“.

Labská brána, Starý Lískovec

Výška budoucích staveb ale není to nejdůležitější. Nové sídliště Labská brána musí být především funkční, nesmí dopadnout jako výstavba v lokalitě Leskava, která dodnes trpí řadou neduhů. Bohužel to ale vypadá, že se historie bude opakovat. Místo smysluplného jednání s investorem ze strany MČ to vypadá na bitvu o metry. Objevují se samozřejmě i správné připomínky, jako je nutnost silničního napojení z ulice Jihlavské, ne jen z Labské.

V TOP 09 jsme si přáli, aby byl lesopark v prostoru Labské brány, byť vzešlý na místě skládky stavební suti a obklopený silnicemi, zachován co možná v největší míře. Pokud se už tento kout přírody likviduje, tak je o to důležitější využít každý získaný metr co nejvíce. Jsme v situaci, kdy je v České republice, a samotném Brně především, akutní nedostatek volných bytů. To, že v některých městských částech města Brna leží ladem nevyužité stovky městských bytů teď necháme stranou, i když je to smutná vizitka jejich samospráv.

Labská brána leží mezi panelovým sídlištěm a výškovou budovou Fakultní nemocnice Brno (69 metrů), která sama v době svého vzniku patřila dokonce k nejvyšším stavbám v naší zemi. Tím spíš je zaměření jen na výšku budoucích staveb nesmyslné. Důležité je teď s investorem tvrdě, ale rozumně jednat, aby bylo budoucí sídliště Labská brána funkční a příjemné místo k životu pro budoucí Starolískovečáky.

Labská brána, Starý Lískovec

Tomáš Bernard, předseda TOP 09 Brno-Bohunice

V Brně dne 13. května 2020

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bernard
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme