Aberl: Zodpovědná ekologická budoucnost města a výstavba třetího kotle v Sako Brno

12. 10. 2023

Výstavba třetího kotle je dlouho připravovaný projekt, který má v Brně rozšířit energetické zdroje a zbavit jej závislosti na ruském zemním plynu. Město na jeho výstavbu dokonce získalo příslib dotace až ve výši 2,8 mld. Kč, stejně tak projekt prošel hodnocením EIA a získal stavební povolení. Pro SAKO BRNO by třetí kotel mohl znamenat ekonomický přínos, ale jako městská firma musí ve své činnosti také zohledňovat zájmy a potřeby města a jeho občanů. Skutečně je v zájmu Brňanů svážet k nám odpadky z širokého okolí, aby kotel "nakrmily"? Protože taková je realita.

Spalování odpadu, ani skládky nejsou hymnou budoucnosti

Vývoj v nahlížení na životní prostředí a nakládání s odpadem se rapidně mění a odráží se to v i rozhodování EU (viz. green deal nebo iniciativa Fit for 55). Na odpad se jednoduše nahlíží jinak než před lety. Preferovaná cesta je recyklace, skládkování se zruší a spalování odpadu bude v budoucnu podléhat emisním povolenkám. Všeobecnou snahou je tedy odpad nejen nespalovat, ale ani nevytvářet v takovém množství a snažit se jej pokud možno recyklovat. Kvůli emisním povolenkám navíc nebude energie z odpadů tak výnosná, jak se předpokládalo při tvorbě zakázky na třetí kotel. V dlouhodobém měřítku se dá také očekávat, že se budou regulovat vzdálenosti převozu odpadu.

Brno jako popelnice půlky republiky?

Nutno podotknout, že v současné době není na území města Brna jediná skládka. Kapacita stávajících dvou kotlů (240 tis. tun odpadu za rok) je plně dostačující nejen pro Brno, které ročně vyprodukuje přibližně 90 tis. tun odpadu, ale i pro celou jižní Moravu. S třetím kotlem by se kapacita navýšila na 350 tis. tun odpadu ročně. Je tedy zcela lichý argument, že pokud třetí kotel nepostavíme, jdeme na ruku skládkování. Naopak, výhledově hrozí, že odpadu nebudeme mít dostatek (kvůli výše zmíněnému tlaku nakládat s ním jinak) a pokud ano, povede to jen k tomu, že na našem území budeme do vzduchu vypouštět více CO2 (konkrétně navíc 120 tis. tun CO2) a dalších jedovatých látek.

Nešetrná by byla i doprava takového odpadu. Přepravoval by se z velkých vzdáleností, a i kdyby jeho přeprava probíhala po železnici, do SAKA dojede dieslovou lokomotivou a hrozí, že nebude ani kapacita pro takovou dopravu. O té kamionové radši nemluvit.

sako-kotel

Hledáme alternativní řešení

Při naplnění černých scénářů tak projekt dokonce nemusí být výnosný, a proto hledáme alternativy. Teplárny Brno staví kotel na dřevní štěpku. Ta z části nahradí plynové zdroje, z části se počítá i se současnými spalovacími kotli na odpad. Nově se také počítá s projektem horkovodu z Dukovan, který je v běhu a se kterým šla naše koalice i do voleb a dnes jej podporuje jak Brno, tak stát a samozřejmě ČEZ a Teplárny. Právě díky elektrárně z Dukovan dostaneme do Brna dostatek tepla, které bude opravdu ekologické a mění původní koncepci, se kterou se počítalo při záměru vybudování třetího kotle na SAKO.

Často zaznívá i názor, že pokud třetí kotel nepostavíme, zvýší cena tepla. I tento argument je lichý. Dle slov zástupců Tepláren Brno se stavbou 3. kotle a to jak díky štěpce, tak i Dukovanům nijak nezměnění cena tepla. 

Argumentace odmítnutou miliardovou dotací a zbylými kotly

Z řad opozice často zaznívá dotaz na to, kolik bude stát oprava zbývajících kotlů, kterým končí životnost v roce 2035. To s výstavbou třetího kotle v podstatě nesouvisí. Jeho projekt byl totiž koncipován tak, že se počítalo s provozem všech tří kotlů, a proto na něj byla přislíbena dotace. Nedá se tedy říci, že stavíme třetí kotel, protože počítáme s tím, že ty dva předchozí nebudou dále fungovat.

Co se týče dotace, je potřeba říci, že 2.8 miliardy je maximální přislíbená dotace. Záleží, kolik celkových peněz zbývá v daném fondu a velmi pravděpodobně bychom nakonec dostali dotaci nižší.

Volíme životní prostředí

Vše se tedy nakonec smrskne do otázky: Stavět třetí kotel, který Brno pro potřebu svou a Jihomoravského kraje nepotřebuje, za vidinou možného, ale také křehkého zisku? Nebo tento projekt nedělat a šetřit pro občany města Brna životní prostředí? My za TOP 09 se klaníme k životnímu prostředí, a pokud někde jinde v republice chybí dostatečné kapacity k nahrazení skládkování, měli by se tím v daném místě začít zabývat. Brno přece nemusí být hlavní popelnicí ČR.

Bc. Tomáš Aberl

radní města Brna pro oblast sportu a IT

v Brně dne 12. října 2023

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme