9. 4. 2021

Rada města Brna schválila nově vybudování zelené střechy na budově magistrátu na Kounicově 67 a doporučila schválit dotace pro 8 soukromých projektů, které již zelené střechy dostaly. Jsme za to velice rádi, jelikož zelené střechy jsou jednoduše obrazem budoucnosti a my tento krok velmi kvitujeme.

Přináší s sebou totiž řadu velmi efektivních výhod. Tím je především ochlazování okolí, což se v rozpálených městech a se stále stoupající průměrnou teplotou, velmi hodí. Fungují také jako vodo-zádržné plochy, čistí ovzduší nejen od CO2, ale i od prachových částic a v neposlední řadě snižují hluk.

Na trhu jsou již i nové technologie.

Jako TOP 09 v Brně bychom se v budoucnu rádi zasadili o to, aby se administrativní budovy tohoto typu postupně pokryly zelenými střechami a město Brno mohlo být městem, které se bude moci zhluboka nadechnout.

V dnešní době už ale nemusí znamenat zelená střecha jen tradiční hlínou zasypanou a faunou porostlou plochu. Mluvím o nových technologiích, které využívají odpad z aut k výrobě pásů, které se osadí zelení a pokryje se jimi střecha. Tato technologie je přímo převratná a dle nás určitě stojí za uvážení ji podpořit. O co se tedy jedná? Spolu se zpracováváním odpadu, který přetváří na ekologický produkt, přináší řadu dalších výhod jako je velká efektivita, větší schopnost zadržet vodu, snadná údržba, a dokonce se dají časem jednoduše vyměnit či revitalizovat.

Navíc se také hodí v kombinaci se solárními panely, které díky své vodo-zádržné vlastnosti ochlazují a zvyšují tak jejich efektivitu. Tím vzniká skvělá možnost, jak tyto dvě technologie spojit a vytvořit zcela unikátní prostředí. Představte si střechu např. nemocnice z části pokrytou zelení a z části solárními panely, které by navíc fungovaly efektivněji.

Takovýmto projektům by se určitě měl nabídnout prostor a o to bychom se rádi v budoucnu v Brně zasadili.

Tomáš Aberl, předseda TOP 09 Brno

V Brně dne 9. dubna 2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme