Židlochovické investice: V prosinci se chystá otevření vlakového terminálu

4. 12. 2019

VLAKOVÝ TERMINÁL

Začněme terminálem, který je doposud největší akcí v Židlochovicích. Dokončují se poslední detaily na části, kterou realizuje město, a chystáme kolaudaci obou částí terminálu, tak aby 8. prosince mohlo proběhnout slavnostní otevření a následně 15. prosince mohl být spuštěn pravidelný provoz. Řada z vás se ptá, jak je to se zadní částí nádražní budovy, kde opravy teprve probíhají. Vysvětlení je jednoduché. Tato část objektu nebude patřit městu, ale Správě železničních dopravních cest, které zde budou mít umístěny technologie potřebné pro řízení provozu. Proto je tato část stavby součástí projektu rekonstrukce kolejového svršku. Přes různé poplašné zprávy, firmy, které opravují koleje, nádraží v Hrušovanech a v Brně, prozatím trvají na tom, že akci včas stihnou a s novým grafikonem tak bude možno trať spustit. Protože v České republice nebylo desítky let spuštěno nové nádraží a trať, chystá se na slavnostní otevření celá řada významných osobností. Vzhledem k tomu, o jak významnou akci se jedná, rozhodli jsme se zahájit provoz tratě slavnostně, příjezdem historického vlaku. Město také vydá omezenou sérii stříbrných pamětních mincí. Tak doufejme, že se vše podaří a prosincové počasí nám bude přát.


KOMUNITNÍ CENTRUM A DENNÍ STACIONÁŘ

Na komunitním centru se přes počáteční zdržení, které bylo způsobeno archeologickými nálezy, vše hýbe rychle kupředu. A to i přesto, že terén pro stavbu není vůbec jednoduchý. Hlavní objekty vznikají nad historickými sklepy a současně jsme při výkopových pracích narazili na písečnou kapsu, která nám výrazně zkomplikovala založení stavby. Teď už je však všechno v pořádku a vše nasvědčuje tomu, že bychom měli stihnout domluvený termín 30. června příštího roku. Trochu horší situace byla se stavbou denního stacionáře na ulici Palackého. Musím říct, že tuto akci od začátku provázela smůla. Nejprve několikerá výměna projektantů a pak hned ze začátku stavby problémy se zakládáním. Jak už je ve starších částech Židlochovic totiž zvykem, celý objekt se zakládá na historickém sklepu. Situaci komplikuje i těsné sousedství domu s pečovatelskou službou, se kterým má být nový objekt provázán. Pro tento okamžik jsou snad všechny problémy zažehnány a můžeme jen doufat, že se neobjeví nové. Přes to všechno však i tato stavba vypadá, že by se měla stihnout do domluveného termínu, kterým je taktéž konec června roku 2020.


PAVILON PŘÍRODNÍCH VĚD

V příštím měsíci by se také fyzicky měla rozběhnout stavba nového pavilonu přírodních věd a rekonstrukce školní jídelny na základní škole. V konečné fázi by se mělo jednat o akci, která je investičně náročnější než celý vlakový a autobusový terminál a můžeme si ji dovolit pouze díky spoluúčasti okolních obcí. Předpokládáme, že až do vánočních prázdnin by provoz školy neměl být nijak zásadně ovlivněn. Po Novém roce je však nutné se připravit na provizorní režim, který bude trvat minimálně do konce školního roku. Ten bude spočívat ve výdeji obědů v objektu sokolovny, kam se budou žáci základní školy a gymnázia docházet stravovat. Bude to náročný rok, ale výsledek bude stát za to.

Rosicko.cz, převzato ze Židlochovického zpravodaje

V Židlochovicích dne 4. prosince 2019

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme