Ve Veselí nad Moravou vyroste nová základna pro záchrannou službu

21. 7. 2022

V pondělí 18. července 2022 byla v areálu polikliniky ve Veselí nad Moravouslavnostně zahájena výstavba nové výjezdové základny záchranné služby.

Symbolického poklepání základního kamene se účastnil jihomoravský hejtmanJan Grolich, krajský radní pro oblast zdravotnictví Jiří Kasala, starosta města Petr Kolář, ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová a zástupce kyjovské stavební společnosti MSO servis spol. s r.o. Luděk Šebesta, ale také hosté z řad politiků a senátorů. 
„Jedná se o dlouhodobě plánovaný projekt, jehož příprava započala koordinací ze strany města i kraje již v letech minulých. Předcházela mu četná jednání a koordinační přípravy území,“ upřesňuje starosta Veselí nad Moravou Petr Kolář. Budoucí moderní budova záchranné služby bude energeticky nenáročná a umožní navýšení kapacity výjezdových vozidel ZS JMK. 
„Poskytne nejen důležité technické vybavení, ale také potřebný komfort pro záchranáře, zejména místo pro odpočinek výjezdových jednotek. Součástí dvoupodlažního objektu by měla být parkovací plocha až pro čtyři sanitky,“ komentuje krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala. Vnitřní prostory budovy poskytnou nezbytné šatny, dezinfekční box a úložné prostory pro zdravotnický materiál, prádlo či odpad. 


„Stávající základna ve Veselí je tou poslední, kde ještě parkujeme sanitky venku, což samozřejmě není ideální, především v letním a pak také v zimním období. Proto jsme rádi za to, že budou všechna naše auta konečně pod střechou. A celkově je třeba říci, že dva mimořádně náročné roky, kdy se potýkáme s nárůstem počtu pacientů, ať už v souvislosti s covidem či dalšími faktory, poukazují na nedostatečnou kapacitu našich stanovišť. Musíme navyšovat počty výjezdových skupin a s tím jdou ruku v ruce kromě jiného již objemově nevyhovující prostory pro naše zaměstnance, ale také právě pro parkování vozů. Snažíme se tedy tyto akutně vznikající požadavky flexibilně řešit. To vše souvisí pochopitelně s tím, že nám velmi záleží na tom, aby naši zaměstnanci mohli pracovat v co nejkvalitnějších podmínkách,“ uvádí ředitelkajihomoravské záchranky Hana Albrechtová. 
„Nyní se ve všech ohledech dostaneme na úroveň moderní záchranné služby. Výjezdová stanice bude na strategicky a dopravně lépe řešená, což znamená, že u pacientů mohou být záchranáři rychleji. A ve chvíli, kdy rozhoduje každá minuta, je to skutečně klíčové,“ doplňuje radní pro zdravotnictví Jiří Kasala. 


Vybudování veselské základny dotované Jihomoravským krajem vyjde na 85 milionů korun. Ukončení stavebních prací ze strany kyjovské stavební společnosti MSO servis, s r.o. se předpokládá v září 2023, takže příští podzim by již sanitky měly z veselské polikliniky startovat z nového prostředí. 

veseli-nad-moravou.cz

Ve Veselí dne 18. července 2022

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme