3. 2. 2021

Návštěvníci tam naleznou stálou multimediální expozici, která přiblíží příběhy válečných veteránů i politických vězňů. Prostory bývalé věznice na Cejlu, kde má Post Bellum v Brně sídlo dnes, už pro tyto účely nestačí.

Renesanční dům v brněnské Radnické ulici byl dosud využíván pouze příležitostně, brzy se ale promění v živé místo. Důležitou součástí bude multimediální výstava, díky které si návštěvníci budou moci zkusit prožít život, který vedl některý z pamětníků.

„Často je v tom hrdinství, často je v tom velká síla, vzdor. A to jsou všechno věci, které je dobré vidět, zažít a mít s nimi konfrontaci, protože nás potom v našem běžném životě mohou posunout někam dál,“ řekl ředitel pobočky Paměť národa Jižní Morava David Butula.

Institut bude pořádat vzdělávací programy pro žáky základních škol i studenty a edukativní programy pro širokou veřejnost. Nabídne také prostor pro společenské akce, promítání filmů a dobových dokumentů nebo zázemí pro dokumentační činnost, například natáčení vzpomínek pamětníků.

„Myslím si, že toto je potřeba připomínat. Leccos jsem viděla na vlastní oči, jak se v táborech žilo, jak to tam bylo. A málem bych tomu nevěřila, kdybych to na vlastní oči neviděla,“ řekla Milena Blatná, která v 50. letech pracovala v uranových dolech v Jáchymově a u toho se snažila pomáhat politickým vězňům. Jedním z nich byl i její manžel.

Rozhovory s pamětníky doposud pracovníci Paměti národa natáčeli v prostorách bývalé věznice na Cejlu, jihomoravská pobočka chce ale veřejnosti nabídnout mnohem víc. „Smyslem toho institutu je vytvářet stabilní program, který by se měl odehrávat v prezentaci výstavních projektů, příběhů, zejména lokálních, ale i různých besed, přednášek, koncertů,“ řekl spolupracovník Paměti národa Michal Doležel.

Na projektu by mělo s Post Bellum spolupracovat město Brno, které poskytne prostory v domě v Radnické ulici, a TIC Brno, které se bude podílet na aktivitách institutu, případně budou společně realizovat projekty, jejichž témata je spojují, například v oblasti výtvarného umění nebo filmu.

CT24.cz

V Brně dne 3. února 2020

Štítky
Osobnosti: Michal Doležel
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme