22. 8. 2022

Co vše musí dělat neuvolnění starostové kromě povinností daných zákonem?

Nejsem neuvolněný starosta, takže úplně nevím. Je to zejména o jeho ochotě a chemii v zastupitelstvu. Pokud jsou dobrá parta, je půl práce hotové. Jedinými měřítky každého starosty a jeho týmu jsou volby.

 

Proč jste se rozhodl kandidovat a kdy to bylo? Kolikačlenné máte zastupitelstvo?¨

Rozhodl jsem se kandidovat, protože jsem u nás chtěl pracovat pro občany a zlepšit naše Branišovice. Byl jsem aktivní ve veřejném životě. Pořádali jsme různé kulturní akce, obnovovali jsme tradice a součinnost úřadu nebyla úplně nejlepší. Chtěl jsem všem ostatním spolkům ukázat, že má smysl pořádat akce, věnovat tomu svůj volný čas. Na kandidátce jsem byl i v předčasných volbách v obci v roce 2013, ale poprvé jsem byl zvolen v roce 2014, a to dokonce s největším počtem preferenčním hlasů. Stal jsem se tehdy místostarostou. Zastupitelstvo má 7 členů.

Jak dlouho vykonáváte funkci starosty? Měl jste nějakou představu o tom, co vše starosta dělá ještě před Vaším zvolením?

Starostou jsem 4 roky a předtím jsem byl 4 roky místostarosta, takže si myslím, že jsem už při funkci místostarosty poznal polovinu agendy starosty. I tak jsem byl jako starosta trochu v šoku. Byla to opravdu divočina. Je to jako s vlakem, který jeden vysokou rychlostí a nejde zastavit - takhle naskočíte do změn územních plánů, stavebních akcí, nebo monitorovacích zpráv.

Jak vše stíháte skloubit se starostováním? Určitě to není jednoduché, narůstající administrativa, dotace, vyhlášky atd. kdo vše Vám s tím pomáhá?

Mám velký respekt před kolegy, kteří jsou neuvolnění a musí vše stíhat. I tak je ale základem mít okolo sebe aktivní a pracovitý tým, abychom vše zvládli. Třeba právě ty vyhlášky si radši vždy nechávám zkontrolovat Odborem dozoru kontroly MVČR, tak abychom neschválili něco v rozporu se zákonem.

Co ještě děláte v obci nad rámec povinností, které vyplývají z Vašeho mandátu?

Starosta má tolik práce, kolik si jí k sobě pustí. Je to o aktivitě občanů, spolků a kolegů v zastupitelstvu. Práce a úkolů může být opravdu nekonečno, a to nejen ty běžné při starostování. My jsme například dělali pro občany Daňové přiznání z dani k nemovitých věcí po obnově katastrálního operátu, protože mám vystudované daně. Při covidu jsme šili roušky nebo rozdávali respirátory v okamžiku, kdy se bez nich nešlo dostat do obchodů. Zařizovali jsme sbírku pro Ukrajinu. Hlásíme se do různých soutěží, vydáváme videozpravodaj, nebo každý týden píšu o tom, co se dělo v Branišovicích.

Máte stanovené úřední hodiny, ale stává se Vám, že Vás kontaktují lidé v obci i mimo tyto hodiny, třeba i o víkendu?

Úřední hodiny máme klasické, ale občané stejně nejvíc volají klasicky třeba v neděli okolo oběda, nebo pátek večer. Případně přijdou rovnou ke mně domů. Na vesnici se všichni známe, takže to je jiné než ve městech. Nevadí mi to, rád všem pomůžu, když můžu.

Občas přijdou i nějaké krizové situace…typu rozvodněný potok, vichřice, požár, sucho, vánice…řešil jste nějakou obdobnou nebo kuriózní situaci?

U nás byl třeba hurikán Sabine a odnesl část střechy z Komunitního centra. Museli jsme řešit i rozvodněný Olbramovický potok do zahrad, zatopené sklepy nebo bahno a stromy na silnicích. Já vždy říkám, že krizové situace ukážou charakter člověka. Vzhledem k tomu, že z hlediska krizového řízení bylo toto období bohaté, říkám s oblibou občanům, že jsme se poznali skrz na skrz.

Říká se, že „člověk není ten, aby se zalíbil lidem všem“…stává se Vám, že i přes veškerou snahu vyřešit nějaký problém, se lidem prostě nezavděčíte? Vzpomenete si na konkrétní příklad?

Odvod dešťové vody, hranice pozemků a sousedské vztahy - to je evergreen každého starosty. Ideální svět neexistuje, bylo by liché si myslet, že problémy nejsou. Musíme se ale domluvit, což je vždy větší „kunšt“ než se pohádat. Rád při takových nepříjemných konfrontacích připomínám větu: Představte si obec, kde by bylo takových jako Vy třeba dalších 600 obyvatel.

A v čem naopak Vám tahle práce přinesla pocit uspokojení z dobře odvedené práce?

Myslím si, že celé 4 roky jsem jel na hraně svých možností a snažil jsem se směr naší obce opravdu otočit k lepšímu. Když jdu dnes po obci mám radost ze zrealizovaných projektů. Největším dobytím baterek jsou pak akce jako vítání občánků, pasování předškoláků nebo různé tradice jako třeba masopust.

Časopis Veřejná správa

V Branišovicích dne 20. srpna 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme