Sovka: Novou fabriku na Leskounu nechceme. Je to pro dobro obyvatel.

15. 1. 2023
Ke Krajskému úřadu Jihomoravského kraje a na další místa zamíří, zřejmě už v druhé polovině ledna, petice proti výstavbě areálu pro výrobu stavebních hmot u Olbramovic. V současné době ji spontánně podepisují občané. Její autoři mají ze stavby vážné obavy. Výroba by se nacházela v takzvaném Leskounu, tedy v blízkosti obytné zóny, což podle nich výrazně zvýší hluk, ztíží dopravu a po všech stránkách zhorší životní prostředí.
Autory petice jsou starostové z Olbramovic, Moravského Krumlova, Branišovic, Vedrovic, Bohutic a Kubšic. Svůj podpis tak připojil i senátor Tomáš Třetina.
Podle zveřejněné a ze zákona povinné studie posuzující vlivy na životní prostředí má například z budoucího výrobního areálu vyjíždět až 79 nákladních vozidel za den. „Pro dopravu sypkých hmot budou využívány běžné návěsové automobily s výklopnou korbou typů Tatra, MAN, Mercedes, Volvo a i další obdobné typy o nosnosti až osmadvaceti tun,“ uvádí se mimo jiné v této oficiální zprávě, která sice dává záměru zelenou, ovšem s důraznými připomínkami.
„My samozřejmě nemůžeme tomuto podnikatelskému záměru bránit, ale můžeme a musíme mít výhrady korespondující s předběžným souhlasem odborného posudku EIA. Dotčená lokalita, kde má výroba probíhat, se nachází jen několik set metrů od obytné zóny. Bydlí tu trvale přihlášení lidé. Kousek odtud pramení olbramovický potok a logicky se také obáváme enormního nárůstu dopravy. Stavíme se jednoznačně proti,“ rezolutně prohlašuje olbramovický starosta Roman Hybler.
Branišovický starosta Marek Sovka řekl: „Když jsem se o možném vzniku asfaltovny dozvěděl, hned mě napadlo, že musíme protestovat, a především spojit síly, táhnout za jeden provaz. Plně naložená auta asfaltu z výrobny by měla za rok, dva projíždět přímo naší obcí. A pak se napojit na hlavní tah Brno-Znojmo. Před rokem se nám podařilo dopravu zklidnit a teď tohle! Ohrožení bezpečnosti chodců, ale i hluk a zápach, to všechno hrozí. Také jsem si zjistil z volně dostupných zdrojů, že firma, která chce výrobnu stavět, měla už podobný záměr na Olomoucku. Ale tam ji nakonec hnali! My tady chceme zlepšovat životní prostředí, vysazujeme stromy, zadržujeme vodu a provádíme další opatření, prostě chceme, aby se tu žilo dobře. Krajina je u nás rovinatá, je potřeba jí pomoci. A pak si tady necháme udělat takový Saigon?“ vyjádřil své rozhořčení starosta Marek Sovka.
Moravskokrumlovskému místostarostovi Vojtěchu Kocábovi se nelíbí ani poněkud nestandardní přístup samotného investora, kterým je stavební firma Firesta- -Fišer. „Předem nás podrobně o svém záměru neinformovali. Vše proběhlo v tichosti. Přišli s tím zhruba před dvěma měsíci jako s hotovou věcí, až když předávali potřebné dokumenty na stavebním úřadu. Vůbec se s námi nebaví.“
Chtěli jsme znát i stanovisko investorské firmy Firesta-Fišer. Ale ta komunikuje jen s velkou neochotou. S obecními úřady dotčených obcí, ale i s médii. Na telefonické ústředně naší redakci pouze sdělili, že odpovídat na dotazy může pouze generální ředitel, který je nyní na několik týdnů v zahraničí.
Petiční právo patří do politických práv a je garantováno ústavou. Ochrana životního prostředí a respekt k zdravotnickým právům obyvatel jsou povinností a jednou z primárních odpovědností státu. Je třeba věřit, že orgány veřejné moci posoudí písemnou žádost občanů s rozmyslem.

Znojemsko

9. ledna 2023

Štítky
Osobnosti: Marek Sovka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme