Pětikoalice Spolu pro Moravu zabojuje o přízeň voličů

11. 6. 2020

Kandidátku povede současný hejtmanův náměstek a zároveň dlouholetý starosta Židlochovic na Brněnsku Jan Vitula (TOP 09).
Zatím je známo personální obsazení prvních šesti příček na kandidátce, která bude v nejbližších týdnech doplněna o další osobnosti. „Nabízíme spolu s našimi koaličními partnery zkušenosti a znalosti. Mnohé z našich kandidátů lidé dobře znají jako obětavé starosty, za nimiž jsou vidět výsledky,“ řekl Právu předseda jihomoravské TOP 09 a poslanec Parlamentu Vlastimil Válek. Na krajské kandidátce sice není, ale ze své pozice předsedy krajské organizace vedl vyjednávání o podobě koalice a jejím programu.
Jeho těžištěm je boj s klimatickou změnou, zejména se suchem tak, aby byla chráněna nejen příroda regionu, ale také jeho zemědělství a vinařství. Na druhém místě kandidátky je za Stranu Zelených dlouholetá starostka Brna-Nového Lískovce Jana Drápalová.
Koalice má v plánu zaměřit se na zkvalitňování vzdělávání. Jejím záměrem je revize celého sociálního systému, aby peníze dostávali ti, kteří je nejvíce potřebují. Zástupci koalice se shodují na tom, že je nutné krajský úřad dále rozvíjet tak, aby byl přívětivý k občanům.
„Naším společným cílem je propagace Moravy, a to nejen té jižní, ale Moravy jako jednoho celku. Morava je prostě dobrá značka, což je asi nejvíce vidět v turistice. Určitě by se mělo více učit o její historii. Spolupráce moravských regionů by mohla být v mnoha ohledech mnohem větší, aby z toho profi tovali její obyvatelé. Podobný přístup vidíme v mnoha vyspělých zemích světa, od Švýcarska až po Francii,“ zdůraznil Válek.
Jako lékaři je jeho velkým přáním zlepšit personální politiku v kraji ve vztahu ke zdravotnickým pracovníkům.

Netříštit síly

Drápalovou, tedy dvojku kandidátky, lidé znají z mnoha ekologických projektů. Trojkou je starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09), jemuž se podařilo opravit tamní zámek tak, aby se do něj mohla vrátit z Prahy slavná Slovanská epopej Alfonse Muchy.
Čtyřkou je někdejší starosta Tišnova na Brněnsku a předseda Asociace ligových klub ů házené Jan Schneider (Idealisté. cz). Pětkou starosta Brna-Židenic a krajský zastupitel Petr Kunc (TOP 09). Na šestém místě je uznávaný historik a také zastupitel Znojma Jiří Kacetl (Moravské zemské hnutí), podle něhož Morava jednoho dne opět získá svoji samosprávu.

Právo, Vladimír Klepáč

V Brně dne 11. června 2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme