24. 4. 2015

Brno – Nová brněnská čtvrť mávyrůst v lokalitě Kaménky v městské části Černovice. V osmnácti sedmipatrových domech vznikne v první fázi projektu tisícovka bytů, do kterých se nastěhuje více než půl druhého tisíce lidí. Později jich má být jednou tolik. Starousedlíci ale ze záměru developerů nadšení nejsou. Bojí se především hluku. 
Byty začnou dělníci společnosti Imos Development na poli u Černovické ulice stavět zhruba v roce 2017. „Kromě domů vyroste v Kaménkách také školka, supermarket nebo park,“ popsala ředitelka firmy Hana Vyplelová. 
Podle ní je teď v první řadě nutné vyřešit dopravní napojení nové čtvrti. „Musíme také postavit kruhové objezdy a vykopat pro nové sídliště kanalizaci,“ uvedla. 


Lidé, kteří bydlí v okolí, mají z plánů developerů obavy. „Pokud se mají do Černovic nastěhovat tisíce lidí, jedna školka je málo. Už teď máme problémy s umístěním dětí,“ upozornila Tereza Suchá z Havraní ulice. 
Nespokojení jsou i další. „Vadí mi, že nás čekají dopravní komplikace. Další auta zatíží především nedalekou Charbulovu ulici. Na sídliště povede zatím jenom jedna cesta,“ postěžovala si Yveta Rozsypalová. 
Taková situace nebude podle Vyplelové trvat napořád. Nakonec spojí sídliště se zbytkem města dvě silnice. „Jedna povede na Olomouckou a druhá na Charbulovu ulici,“ vysvětlila ředitelka. 
Lidé se ovšem bojí už zátěže při stavbě nové čtvrti. „Kolem domů nám budou jezdit stavební stroje. Přijdeme o klid,“ myslí si Suchá. Někteří její sousedé proto uvažují dokonce o stěhování. 


Výhrady mají i někteří černovičtí zastupitelé. Podle Ladislava Kotíka je sídliště příliš velké. „Pokud se do Černovic po první fázi projektu opravdu nastěhuje tolik lidí, kolik developer plánuje, zvýší se počet obyvatel městské části o třetinu,“ upozornil. 
Stížnosti lidí si vyslechl i starosta Černovic Pavel Blažík. „Přicházeli zamnou s tím, že o stavbě nic neví. V úterý jsme proto uspořádali veřejnou debatu, na které architekt představil projekt. Připomínky místních ještě chceme zohlednit,“ slíbil starosta. 
Podle ředitelky Vyplelové nemají stížnosti lidí velkou váhu. 
Pokud podle ní nebude v lokalitě stavět Imos, přijde někdo jiný. „Plocha je k zástavbě určená už od roku 1994,“ zdůraznila. Stavbu nové brněnské čtvrti podporuje náměstkyně primátora Klára Liptáková. „Rozšiřování Brna vítám. Pokud ale ve městě rostou nová rozsáhlá sídliště, je důležité, aby v okolí vznikla dostatečná občanská vybavenost. Podstatné jsou i parky a dopravní dostupnost,“ prohlásila. Ekonomický analytik Michal Kozub si myslí, že o nové bydlení bude zájem. „Poptávka po nových bytech je momentálně vysoká. Z Černovic to lidé mají blízkodo přírody i do centra. Na druhou stranu místo sousedí s průmyslovou zónou a rychlostní silnicí, což atraktivitu trochu snižuje,“ zhodnotil. Dodal, že tak velké množství bytů developer pravděpodobně neprodá naráz, ale naplní je postupně.

Klára Čápová, Lenka Škubalová

Brněnský deník, 24.4.2015, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme