Návštěva prezidenta. Starosta Vitula ho vítal s Havlem na klopě

3. 12. 2014

Na protest proti Zemanovým postojům v zahraniční politice a vulgárnosti mu červenou kartu ukázala Dagmar Nováková. „Nelíbí se mi, jak se chová v zahraničí. Nevhodné mi přišlo i slovo nenažranost, které v pondělí použil v souvislosti se zvyšováním platů poslanců," vysvětlila Nováková.

Doufala, že se k ní připojí i další Zemanovi odpůrci. „Mohli přijet lidé z Brna, kteří proti prezidentovi protestovaliuž v pondělí," uvedla.

Protestanti z Brna ale nedorazili. Na setkání s obyvateli Židlochovic tak Zeman viděl červenou kartu pouze od Novákové a dvou starších mužů. „Jedná se o tři lidi z celkových padesáti, možná více," poukázal prezident na to, že v židlochovické sokolovně se sešlo více jeho příznivců než odpůrců.

I přesto ale musel čelit nepříjemným otázkám. Lidé se zajímali například o to, proč udělil medaili Za zásluhu režisérovi Robertu Sedláčkovi, který si ji navíc přišel převzít v mikině. „Jak mohla ochranka někoho tak oblečeného vůbec vpustit do Vladislavského sálu?" podivovali se lidé.

I Zeman přiznal, že Sedláček byl nevhodně oblečený. „Jako režiséra si ho velmi vážím, získal spoustu ocenění. Měl jsem mu medaii strhnout kvůli bundě, nebo mu ji dát za to,co v životě dokázal?"ospravedlňoval se Zeman.

Židlochovičtí prezidenta kritizovali i za jeho výrok o finlandizaci Ukrajiny a špatnou reprezentaci země v zahraničí.

Poněkud rezervovaný postoj měl k Zemanovi i židlochovický starosta Jan Vitula z TOP 09. Na klopu saka si připnul odznak s bývalým prezidentem Václavem Havlem. „Mezi Milošem Zemanem a Václavem Havlem je velký rozdíl. Já jsem příznivcem spíše toho druhého," přiznal starosta. Z podobného důvodu měl Vitula na kabátě podobiznu Zemanova protikandidáta v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga.

Kromě debaty s obyvateli Židlochovic měl v úterý Zeman na programu také návštěvu několika jihomoravských společností. Zastavil se v brněnské firmě Remet nebo v židlochovickém rodinném uzenářství. „Na jeho návštěvu jsme se nijak zvlášť nepřipravovali. Uvítali jsme ho tlačenkou a židlochovickým pršutem," řekl majitel firmy František Janíček.

Po obědě prezident odjel z Židlochovic do Lednice.

autor: Lenka Šklubalová

brnensky.denik.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme