Moravský Krumlov preventivně dezinfikuje veřejné prostory

27. 4. 2020

V Moravském Krumlově začali v pátek 24. dubna s oplachem a dezinfekcí veřejných prostor včetně interiérů a venkovních prostor Domova s pečovatelskou službou. „Je to další z preventivních opatření, které má přispět k zamezení šíření nákazy covid-19,“ říká starosta města Tomáš Třetina. Vybavení na venkovní dezinfekci pořídili díky krizové pomoci Nadace ČEZ, která podala pomocnou ruku organizacím a městům, kteří bojují se současnou pandemií a hledají způsoby, jak šíření viru co nejvíce omezit.

Z příspěvku ve výši 45 000 Kč, který získali dobrovolní hasiči Rakšice, objednali vysokotlaký motorový čistič, motorový postřikovač, dva ruční postřikovače, jeden zádový postřikovač, ochranné masky, filtry do masek a také dezinfekci. Nabídku krizové pomoci využilo také město Moravský Krumlov.

„Finanční pomoc ve výši zhruba 45 000 Kč je pro město v této době velice přínosná, neboť ušetřené prostředky můžeme vynaložit na jiné věci, třeba na tolik potřebný nákup dezinfekce a respirátorů pro naše obyvatele,“ sdělil starosta Tomáš Třetina.

Město Moravský Krumlov z důvodu zvýšení své přístrojové kapacity na řešení krizových situací a potřebnosti rychlého řešení plošné dezinfekce prostor a zařízení v majetku města pořídilo speciální zařízení – generátor ozónu. Je určen k profesionální dezinfekci na bázi ozónu v prostorách o velikosti do 200 m2. Jedná se o rychlou, levnou a ekologickou metodu nezatěžující životní prostředí. Přístroj po zapnutí do elektrické sítě generuje ozón, nestálý plyn obsahující molekulu složenou ze tří atomů kyslíku, který má mimořádně silné oxidační vlastnosti a velkou mikrobiocidní účinnost. V dostatečné koncentraci zabíjí veškeré přítomné bakterie a viry. Po aplikaci se veškerý ozón přemění na neškodný kyslík. Dezinfikovaný prostor se poté jednoduše vyvětrá.

„Po dohodě s vedením města budou zajišťovat dezinfekci veřejných míst jako jsou prostory u obchodů, před úřady, poliklinikou a také zastávky městské autobusové dopravy dobrovolní hasiči,“ potvrdil velitel dobrovolných hasičů z Rakšic Josef Veselý.

„Překvapila nás rychlost reakcí neziskových organizací, charit, měst i obcí, kteří od první chvíle vynakládají maximální úsilí ke zvládnutí současné nelehké situace. Jsme rádi, že jim můžeme být nápomocni. Na jižní Moravě jsme podpořili 54 projektů za více než 2 miliony korun, v celé České republice bylo na pomoc pro zmírnění dopadu epidemie vynaloženo přes 30 milionů,“ shrnula ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

ListyJM.cz

V Moravském Krumlově dne 27. dubna 2020

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme