Moravský Krumlov děkuje Medě Mládkové. A ví proč

10. 5. 2022

Podporovala umělce i za doby totalitního režimu, zasloužila se o návrat Slovanské epopeje Alfonse Muchy do Moravského Krumlova. Právě proto tamní obyvatele citelně zasáhla zpráva o úmrtí mecenášky umění Medy Mládkové. Zemřela v úterý v Praze v úctyhodných 102 letech. O díla v jejím vlastnictví ale návštěvníci krumlovského zámku nepřijdou. Potvrdil to tamní starosta a současně senátor Tomáš Třetina.

Jižní křídlo zámku v němž má být expozice umístěna nad novým infocentrem chystají Krumlovští otevřít už v červenci. „Meda Mládková zařídila vše tak, aby Museum Kampa v jejím odkazu pokračovalo. Vedením už před lety pověřila europoslance Jiřího Pospíšila s nímž v přípravách expozice pokračujeme,“ řekl Třetina.

S Medou Mládkovou se několikrát osobně potkal a spolupracoval. „Budu na ni vzpomínat nejen já, ale i celý Moravský Krumlov, protože právě ona, respektive její nadace, významně přispěla k tomu, že Praha zapůjčila Slovanskou epopej zpět na náš zámek,“ ocenil Třetina.

Vzpomněl, že setkání s ní byla vždy plná noblesy a porozumění. „Paní Mládkové může být každý z nás vděčný za podporu našich umělců během komunistické nadvlády. Za to, jak zachránila zchátralou budovu Sovových mlýnů v Praze, kde s Jiřím Pospíšilem vedla muzeum, kam se jezdí na ty nejlepší výstavy. My tady na Znojemsku jí zůstaneme vděční za zájem o českou kulturu, který neskončil na hranici hlavního města,“ ujistil Tomáš Třetina.

Znojemský Deník

5. května 2022

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme